Zaraznu bolest imalo 17.000 građana

Broj zaraženih za 28 odsto veći u odnosu na novembar
1952 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković

Od zaraznih bolesti prošlog mjeseca oboljelo je 1.371 građana, dok je više od 17.000 imalo respiratorne infekcije, a 54 neki oblik gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da je broj oboljelih od zaraznih bolesti u decembru veći za 28 odsto u odnosu na novembar, ali i za 81 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Obolijevanje od zaraznih bolesti prijavile su zdravstvene ustanove iz 20 opština. Ako se izuzme broj oboljelih od respiratornih infekcija, najveći broj pacijenata imao je varičelu (1101). Prema podacima IJZ, skabijes (šugu) imalo je 39 pacijenata, a šarlah 18.

“U decembru su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 90,7 odsto, zatim crijevne sa 5,3 i parazitarne bolesti sa 3,2 odsto”, kazali su iz IJZ.

Crijevne zarazne bolesti u decembru imalo je 73 pacijenata, od kojih je najveći broj, njih 21, imalo infekciju salmonelom, dok je 16 imalo akutni enterokolitis.

Prema podacima IJZ, registrovano je sedam pacijenata koji su imali polno prenosivu bolest. Genitalne bradavice imalo je troje pacijenata, a prijavljena su dva slučaja infekcije hlamidijom i po jedan slučaj hroničnog hepatitisa B i gonoreje.

Bonus video: