Zaštitnik: Politički akteri da djelovanje u izbornoj kampanji prilagode demokratskim vrijednostima

Zaštitnik je osudio izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2018. 13:45h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda apelovao je na sve političke aktere da djelovanje u izbornoj kampanji prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga kako ne bi ugrožavali bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizičku ili psihičku bezbjednost.

Zaštitnik je osudio izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova.

“Imajući u vidu medijske navode, ukazujemo da je neprihvatljivo korišćenje pežorativnih izraza kojima se vrijeđaju osjećanja pripadnika bilo koje nacionalne, vjerske, rasne skupine ili pojedinaca po osnovu nekog njihovog ličnog svojstva”, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik je, s obzirom da se približavaju predsjednički izbori, a imajući u vidu ranija dešavanja tokom kampanja, iz institucije, apelovao na sve političke aktere da djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga, na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i/ili psihička bezbjednost.

Posljednjih godina političko oglašavanje i aktivizam sve su prisutniji putem Interneta, što je, kako su naveli, prostor koji je još bez adekvatne kontrole sadržaja i daje priliku za brojne zloupotrebe, a prije svega za širenje netrpeljivosti, mrženje, uvreda i neprihvatljivog ponašanja.

“Očekujemo da će svi oni koji bi po prirodi stvari trebalo da imaju veću odgovornost jer djeluju u ime naroda i interesa građana, opravdati ukazano povjerenje građana te da će predizborna kampanja i sami izborni dan proteći u demokratskoj i fer atmosferi”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: