Zašto je dio ljekova skuplji nego u regionu

Dio ljekova koji su građani prijavili se kupuje i ti medikamenti nijesu na teretu Fonda za zdravstveno osiguranje. Ipak, iz NVO KOD tvrde da se ti ljekovi, bez obzira što nijesu na listi ljekova, na kraju plaćaju novcem građana
155 pregleda 2 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Shutterstock
Ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2018. 19:26h

Nevladina organizacija KOD uputila je dopis ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, u kojem traži da provjeri da li su osnovane tvrdnje građana, koji su prijavili da je 21 lijek u Crnoj Gori znatno skuplji nego u regionu.

Iz te NVO podsjetili su Hrapovića na njegove tvrdnje da su postigli da maksimalna cijena bilo kojeg lijeka u Crnoj Gori bude niža od prosječne cijene lijeka u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Dio ljekova koji su građani prijavili se kupuje i ti medikamenti nijesu na teretu Fonda za zdravstveno osiguranje. Ipak, iz NVO KOD tvrde da se ti ljekovi, bez obzira što nijesu na listi ljekova, na kraju plaćaju novcem građana.

Zato su zatražili od Hrapovića tražili da pokrene dijalog, kako bi se omogućile izmjene zakona i stvorio ambijent da cijene ljekova budu na nižem nivou, bilo da se radi o cijeni ljekova u slobodnoj prodaji ili o nabavnim cijenama.

NVO KOD u dopisu tvrdi da su građani prijavili da lijek “valsacor”, protiv visokog krvnog pritiska, košta 9,46, a u regionu 1,96 eura. Građani tvrde da “plaviks”, protiv stvaranja krvnih ugrušaka, u Crnoj Gori kupuju za 10,7, ali i između 19 i 25 eura, dok se u regionu taj medikament može kupiti za pet do sedam eura.

Kapi za oči “cosopt” u Crnoj Gori se kupuju za 13, a u regionu za četiri eura.

Iz NVO KOD su od Hrapovića tražili da pokrene dijalog, kako bi se omogućile izmjene zakona i stvorio ambijent da cijene ljekova budu na nižem nivou, bilo da se radi o cijeni ljekova u slobodnoj prodaji ili o nabavnim cijenama.

Naglasili da nijesu rijetke situacije da građani ne mogu brzo da pristupe izabranom doktoru i specijalisti kako bi im propisao lijek, pa moraju da ga kupe u slobodnoj prodaji.

“Stoga je bitno uporediti cijene ljekova u slobodnoj prodaji bez obzira da li se oni nalaze na Listi ljekova od posebnog značaja ili ne, jer prioritet u ovoj temi bi trebalo biti očuvanje i unapređenje zdravlja građana, a ne isključivo principa slobodnog tržišta”, istakli su.

Žale se pacijenti sa hipertenzijom

Nakon što je nedavno usvojila nova osnovna, a po prvi put i doplatna lista ljekova, građani su se žalili da neke ljekove protiv visokog krvnog pritiska moraju da plaćaju. Primjedbe građana se odnose i na to što propisanu terapiju, koju piju godinama, ne mogu više podići u apotekama jer nije besplatna, pa se moraju vraćati kod izabranih doktora da im propišu paralelu.

Bonus video: