Zašto vam Đukanović i Krivokapić ne podnesu izvještaj

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predstavila izvještaj i nije ostala dužna na optužbe poslanika o radu sudova
50 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.07.2013. 07:12h

Predstavljanje izvještaja o radu sudova za prošlu godinu pred poslanicima obilježile su optužbe uglavnom opozicionara da je crnogorsko sudstvo korumpirano a da su sudije vojnici Demokratske partije socijalista.

Iz vladajuće partije su međutim tvrdili da su dobri rezultati u toj oblasti nesporni.

Kritike na rad sudova, koje su osim opozicionih imali i poslanici SDP-a, bile su zbog oslobađajućih presuda u postupcima ratnih zločina, neujednačene prakse sudova, ukidanja prvostepenih presuda i vođenja političkih procesa poput “Zavale”.

Sukobi Apelacionog i Ustavnog suda s Vrhovnim sudom takođe su se našli na dnevnom redu. Iz opozicionih klupa smatraju da je za reformu sudstva neophodan reizbor sudija.

“Nema sukoba s Apelacionim sudom, svako radi svoj posao”, poručila im je predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesna Medenica.

Ona i dalje nije zadovoljna što sudovi izvještavaju Skupštinu o svom radu, navodeći da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ne polažu nikome račune. Smatra, kako je rekla, da je time sudska vlast diskriminisana u odnosu na druge dvije.

Boljitak za sudstvo, prema riječima pojedinih opozicionih poslanika, bio bi i odlazak Medenice.

Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta ocijenio je da je crnogorsko pravosuđe raštimovani sastav, gdje, kako je naveo, svako svira svoju muziku, „i to prija vlasti koja je u sprezi sa organizovanim kriminalom“.

Pravosuđe je raštimovani sastav gdje svako svira svoju muziku i to prija vlasti koja je u sprezi sa organizovanim kriminalom.Interes vlasti je da stalno proizvodi haos u pravosuđa, rekao je Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta

„Od korumpiranog sudstva ne možemo očekivati da sprovode bilo kakve zaključke koje bi parlament usvojio, zbog toga je i potrebna sveobuhvatna reforma i reizbor sudija“, precizirao je Bojović.

Medenica je uzvratila da je presuda onoliko koliko ima optužnica.

Komentarišući primjedbu poslanika DPS-a Milorada Vuletića, koji je zadovoljan izvještajem, da bi građani trebalo da se edukuju o pravu na pravično zadovoljenje, Medenica je uzvratila da sud ne može da radi.

“Ne očekujete valjda da Vrhovni sud podstiče građane da podnose tužbe za pravično zadovoljenje a država plaća penale”, rekla je ona. Ponovila je raniji čvrst stav da je Vrhovni sud najviši sud u zemlji a u kontekstu priče o nadležnostima Ustavnog i Vrhovnog suda.

Ipak najžustriju polemiku opozicioni poslanici i Medenica vodili su zbog stava predstavnika pravosuđa da niko nema pravo da komentariše “pravosnažne presude koje su dio pravnog poretka i sa kojima se ne može polemisati”

Najavljući da Pozitivna neće glasati za izvještaj, Azra Jasavić je upozorila da Medenica ne može parlamentu zabraniti da komentariše sudske presude, ocjenivši da tužilaštvo i sudovi vode koordiniranu akciju obesmišljavanja sudskih procesa i ostvarivanja nepravde a ne pravde.

Medenica je ostala pri stavu da je komentarisanje sudskih odluka politički pritisak na sudstvo i rekla da će se ono tome “oduprijeti na način koji bude najprimjereniji”.

Slaven Radunović iz DF-a ne vidi problem u komentarisanju presuda već u pritiscima na sudije tokom postupka.

“Pomoći ćemo vam da se zaštitite od pritisaka, samo nam morate reći ko vas zove a mi ćemo znati kako da se s tim obračunamo”, bila je ponuda Radunovića.

Medenica je rekla: “Ako je problem crnogorskog sudstva personalni to je najmanji problem, onda ćete imati savršeno sudstvo”.

Istakla je da ne treba govoriti o reizboru sudija jer iskustva zemalja u okruženju su u tom pogledu bila loša.

“Govorimo o utvrđivanju odgovornosti sudija”, objasnila je ona, navodeći i da se mora utvrditi uzrok ukidanja sudskih odluka.

“Ako je problem crnogorskog sudstva personalni to je najmanji problem, onda ćete imati savršeno sudstvo"

“Jasavić je postala poslanik, više puta je htjela da bude sudija ali nije uspjela. Ja zaključujem da lakše biti poslanik nego sudija”, rekla je Medenica.

Na kraju je izrazila očekivanje da će poslanici imati dovoljno političke mudrosti i zrelosti da glasaju za amandmane kako bi zemlji omogućili put u Evropsku uniju.

Ona je u uvodnom izlaganju podsjetila da su crnogorski sudovi bili ažurni i da su u prošloj godini završili više predmeta nego što su primili.

Ustavni sud -- istureno odjeljenje DPS-a

Opozicioni poslanici revoltirani su nedavnom odlukom Usavnog suda da su neustavne izmjene Zakona o obrazovanju. Milan Kneževića (DF) podsjetio je na ocjenu Ranka Krivokapića o trulima daskama u sudstvu, navodeći da više nema dasaka, “več se preskače sa skele na skelu”. “Kad imamo privatnu državu, može i privatno sudstvo”, dodao je on, nazivajući Ustavni sud političkim.

Za Dritana Abazovića (Pozitivna) taj sud je istureno odjeljenje DPS-a. Slaven Radunović se zahvalio Medenici što je prva visokopozicionirana osoba u establišmentu, koja je javno saopštila da je to politički sud. Zatim je sa žaljanjem konstatovao da isto misli i za njen sud.

Bolji smo od vas

Poslanik SDP-a Rifat Rastoder, rekao je da ne stoje ocjene iz izvještaja da nema propusta u radu sudova i da bi se trebalo realnije suočiti sa stvarnim činjenicama.

„Prema svim relevantnim istraživanjima sudstvo je na dnu ljestvice kada je riječ o povjerenju građana, a mnogi propusti u radu sudova konstatovani su i u Izvještaju o skriningu za poglavlje 23“, kazao je Rastoder.

Medenica ga je posavjetovala da izvještaj pažljivije pročita i poručila mu da“što se tiče toga da smo na dnu ljestvice, imamo bolje rezultate i od vas ali neću sad o tome”.

Bonus video: