Zastrašujuća fotografija iz Stoliva: Trozupcem ubio morsku kornjaču?

Fotografija iz Stoliva razljutila je crnogorske građane, koji su na društvenim mrežama takođe osuđivali čin ronioca
303 pregleda 67 komentar(a)
morska kornjača, Stoliv, Foto: Stop krivolovu / Facebook
morska kornjača, Stoliv, Foto: Stop krivolovu / Facebook
Ažurirano: 07.08.2017. 18:24h

Kotorski sudija Špiro Pavićević bi trebalo da odluči da li je i koje je krivično djelo je počinio Marko Marković (24) iz Kotora, za koga policija sumnja da je ulovio zaštićenu vrstu morske kornjače.

Ekološka inspekcija će međutim podnijeti prijavu protiv NN lica zbog usmrćivanja morske kornjače u Stolivu, kazali su "Vijestima" iz Instituta za biologiju mora.

Na društvenim mrežama je osvanula fotografiju muškarca u ronilačkom odijelu, kako stoji nogom naslonjen na morsku kornjaču, držeći rukom šilo harpuna ili podvodne puške, zabodeno u predjelu vrata životinje.

“Vijestima” je u policiji rečeno da je mladić iz Kotora saslušan po nalogu tužioca, koje će zatim odličili o kvalifikaciji djela. Oni ne komentarišu da li je kornjača mrtva.

Direktor Instituta Mirko Đurović rekao je da su po dojavi najprije mislili da je u pitanju nesrećan slučaj, ali da fotografija jasno ukazuje da je životinja odstrijeljena.

"Mislili smo da je nesrećan slučaj, jer je ovih dana jako prometno u Bokokotorskom zalivu, ali na fotografiji se jasno vidi odstrijel od puške. Kornjača nije mogla sama da se nabije na šilo", rekao je on "Vijestima".

Ronilac Andrija Gazivoda je rekao da lice sa fotografije sigurno nije član nijednog ronilačkog kluba u Crnoj Gori.

Iz Instituta za biologiju mora su prošle sedmice, nakon više prijava građana da je u zalivu primijećena najmanje jedna kornjača, apelovali na građane da ih ne diraju jer u normalnim uslovima ne napadaju ljude. One mogu biti agresivne ukoliko su povrijeđene, uznemirene zbog parenja, iritirane bukom pod morem...

Morske kornjače su, podsjećaju iz Instituta, zaštićene i međunarodnim i propisima u Crnoj Gori i zabranjeno je njihovo hvatanje, uznemiravanje i ubijanje i, prema Zakonu o zaštiti prirode, za kršenje zakona u tom dijelu, predviđene su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 40.000 eura...

Čitalac "Vijesti" je dostavio redakciji i fotografije delfina kojem je harpun zabijen u repnom peraju, navodeći da su snimljene sa trajekta 2. avgusta.

"Molimo građane i turiste da shvate da more nije naše prirodno okruženje, već okruženje morskih organizama, a mi samo njegovi korisnici. Nadamo se da nećemo biti u prilici da svjedočimo i ubuduće ovakvim i sličnim nemilim događajima", kazali su iz Instituta.

Bonus video: