Zategnute sajle na mostu Božovića, mještani ipak žele novi

Elektroprenos: Zategli smo šest nosećih sajli sa žabicama i zamijenili šinu koja se iskrivila usljed ljuljanja mosta. Imamo još jedan dan posla, ali to nije trajno rješenje
238 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 20:40h

Direktor „Puteva” Zdravko Klikovac pozvao je juče mještane Donjeg polja u Rijeci Piperskoj kojima je oluja oštetila prelaz preko rijeke Morače, da se dopisom obrate tom preduzeću, kako bi pokrenuli proceduru za rekonstrukciju mosta na sajlama.

"U tom slučaju, mi ćemo uz naše sugestije proslijediti njihov dopis Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj. Mostovi su, inače u nadležnosti “Puteva”, ali bez naloga Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj ne možemo ništa raditi", rekao je Klikovac.

Stručne ekipe Elektroprenosnog sistema danas su zatezali sajle na mostu u Rijeci Piperskoj, a prema njihovim riječima intervencija je samo prva pomoć.

Njihova pomoć je neprocjenjiva i intervencija će spriječiti da se most sruši. Međutim, najbolje bi bilo, ukoliko je moguće, napraviti iznova most. Potrebno je oko pet kubika daske petice i nove sajle i uz naš rad most bi se mogao napraviti

Mještanin Donjeg polja Vesko Božović rekao je da su veoma zahvalni elektromonterima na pomoći.

"Njihova pomoć je neprocjenjiva i intervencija će spriječiti da se most sruši. Međutim, najbolje bi bilo, ukoliko je moguće, napraviti iznova most. Potrebno je oko pet kubika daske petice i nove sajle i uz naš rad most bi se mogao napraviti", rekao je Božović. Predsjednik Mjesne zajednice Bioče Rajko Vukilić rekao je da su u ponedjeljak poslali dopis Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

"Zatražili smo da pošalju komisiju, konstatuju štetu i procijene može li se most koristiti", rekao je Vukilić.

Predstavnici Komisije za elementarne nepogode objasnili su da su u njihovoj nadležnosti samo domaćinstva i poljoprivredni zasadi, ali ne i infrastrukturni objekti.

Most na sajlama preko rijeke Morače u mjestu Rijeka Piperska je jedini put kojim deset porodica Božovića iz Donjeg polja može doći do domova, međutim, jak olujni vjetar je za božićne praznike pokidao nekoliko sajli i na pojedinim mjestima podigao drveni pod.

Most je napravljen prije 15 godina uz pomoć društvenog preduzeća OGP–a, Mljekare, Opštine Podgorica, Elektrodistribucije, Željeznice i drugih preduzeća. Božovići preko mosta prenose na leđima sve potrepštine za domaćinstvo, čak i građevinski materijal, betonske blokove, šljunak, cement.

O mostovima na sajlama snimljen je dokumentarac „Žica života“ i „Đevojački most“.

Galerija

Bonus video: