Zatvor za 70 roditelja zbog neplaćanja alimentacije

Tokom dvije godine pravosnažno osuđeno više od 300 osoba, sudski procesi iscrpljujući, bivši supružnici često se ne pojavljuju na ročištima
10409 pregleda 13 komentar(a)
Alimentacija obaveza bar do punoljetstva, Foto: Shutterstock
Alimentacija obaveza bar do punoljetstva, Foto: Shutterstock

Za samo dvije godine zbog neplaćanja alimentacije pravosnažno je osuđeno 320 osoba, dok je sedamdesetak kažnjeno zatvorom.

To pokazuju podaci Sekretarijata sudskog savjeta, dostavljeni na zahtjev “Vijestima”.

Tokom 2018. godine crnogorski sudovi su za krivično djelo nedavanje izdržavanja izrekli 176 osuđujućih presuda, od kojih je 173 pravosnažno.

“Na zatvorsku kaznu osuđena su 32 lica, a za 31 odluke su pravosnažne”, rekli su iz Sekretarijata.

Slični su podaci i za prošlu godinu, kada je izrečena 161 osuđujuća presuda, a 147 je pravosnažno. Podaci pokazuju da je na zatvorsku kaznu lani osuđeno 39 osoba, od kojih je četvoro kažnjeno kućnim zatvorom, a 35 takvih presuda je već pravosnažno.

Roditelji izbjegavaju i djecu i ročišta

Neplaćanje alimentacije krivično je djelo, a prema Istanbulskoj konvenciji čija je potpisnica i Crna Gora, jedan je od težih oblika nasilja nad ženama i djecom.

Jedan od razvedenih roditelja dužan je da alimentaciju uplaćuje do punoljetstva djeteta. Ali u slučaju da je punoljetno dijete na redovnom školovanju, roditelj je u obavezi da plaća alimentaciju najkasnije do 26. godine.

porodica, roditelji
Neplaćanje alimentacije po brojnosti odmah iza nasilja u porodici(Foto: Shutterstock)

Sudeći po broju presuda i ličnim iskustvima, nijesu rijetki roditelji koji izbjegavaju plaćanje alimentacije.

Podgoričanka, suočena sa ovim problemom, „Vijestima“ je ispričala da je već sedam godina razvedena, ali da njen bivši supružnik od tada nije uplaćivao alimentaciju djeci. Prije četiri godine odlučila je da ga tuži i sudski postupak je ekspresno završen. Međutim, kaže da njen bivši supružnik ponovo nije htio da plaća alimentaciju, pa je u junu prošle godine ponovo predala tužbu.

“On se ne pojavljuje na ročištima, mijenja adrese prebivališta, uključuje se policija, izdata je urgencija, ali još nema ništa. Naredno ročište je ovog mjeseca, ali ne znam šta će biti. Do sada je održano četiri ili pet ročišta, a samo jedan sudski poziv mu je uručen“, priča sagovornica.

Ona smatra da u ovakvim slučajevima veliku ulogu imaju poslodavci, koji u dogovoru sa tuženima neće da ih prijave na osiguranje, ili ne prijavljuju tačan iznos plate...

“Nije ovo milionski grad da ne mogu da ga nađu pola godine. Smatram da su odgovorni i nadležni, poslodavci ali i advokati koji ih uče kako da izbjegnu pojavljivanje na ročištima...“, ocijenila je.

94 eura prosječna je visina naknade za izdržavanje djeteta, a prema zakonu, visina alimentacije ne može biti manja od 15 i veća od 50 odsto od visine redovnih prihoda roditelja koji daje izdržavanje...

Sagovornica tvrdi da su sudski postupci u ovakvim slučajevima dugi i iscrpljujući i da je i sama pomišljala da odustane. Međutim, svim ženama koje su u sličnoj situaciji poručuje da pravdu treba istjerati do kraja:

“Ima slučajeva gdje neće da tuže bivšeg supružnika, govoreći da ne treba tražiti sudskim putem alimentaciju ako već ne misli na djecu. Ja, ipak, mislim da ne treba da odustaju, jer će se barem na tom ročištu sjetiti da ih ima i da je plaćanje alimentacije zakonska obaveza“.

Društvo zakazalo, interesi djece na posljednjem mjestu

Koordinatorka Tima za pomoć i podršku jednoroditeljskim porodicama u Udruženju Roditelji, Ivana Dukić, kazala je „Vijestima“ da je veoma mnogo roditelja koji im se obraćaju zbog neplaćanja izdržavanja, krivičnog djela koje je u grupi djela protiv braka i porodice po brojnosti odmah iza nasilja u porodici.

Dukić
Uspostaviti alimentacioni fond: Dukić(Foto: Udruženje Roditelji)

“Ako se uzmu u obzir dobijeni rezultati istraživanja koji se odnose na alimentaciju, odnosno podatke prema kojima više od polovine djece iz jednoroditeljskih porodica nikako ne dobijaju alimentaciju, dolazimo do zaključka da je potrebno proširiti i intenzivirati realizaciju postojećih pravnih normi kroz uspostavljanje alimentacionog fonda i kazni za izbjegavanje davanja izdržavanja”, istakla je Dukićeva.

Ona je naglasila da prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti samohrani roditelji nijesu prepoznati kao kateogrija koja može da ostvari ijedno pravo iz socijalne i dječje zaštite jer im je formalno-pravno određena alimentacija.

“Da bi se ostvario jedan od osnovnih principa Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih nacija - najbolji interes djeteta, potrebno je djeci obezbijediti ostvarivanje svih prava propisanih tom konvencijom. Upravo Konvencija, uz odgovornost roditelja prema djeci, u članu 18 govori i o odgovornosti društva da pomogne roditeljima u odgoju djece”.

Dukićeva je zaključila da nam kao društvo ostaje samo da se pitamo gdje smo zakazali kada su nam interesi djece na posljednjem mjestu, dok se pred ovako ozbiljnim problemom zatvaraju oči...

"Alimentacija je dužnost i pravo roditelja i djece..“, poručila je Dukićeva.

Bonus video: