Zavirite u ploveću Italiju u malom

Na ukupno 16 paluba od kojih su 13 dostupne putnicima ovog broda od 95.128 bruto-tona, nalazi se 1.259 kabina u koje se može smjestiti maksimalno 2.518 putnika, a o njihovoj sigurnosti i komforu brine 1.027 članova posade
5052 pregleda 1 komentar(a)
Megakruzer "Magnifica", Foto: Siniša Luković
Megakruzer "Magnifica", Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.05.2019. 09:14h

Kako obići cijelu italijansku rivijeru, gotovo sve poznate atrakcije poput Kaprija, Portofina, Porto Cerva, Amalfija ili Sorenta, a sve to u nepunih 300 metara dužine i pritom još prokrstariti preko „sedam mora i okeana“?

Jednostavno - ukrcajte se na megakruzer „MSC Magnifica“, jedan od ukupno 16 impoznatnih putničkih brodova za kružna turistička putovanja, koliko ih trenutno plovi u floti italijansko-švajcarske kompanije MSC Cruises.

Ovaj brod dugačak 294 i širok 32,2 metra, u petak je imao tzv. maiden call (prvo uplovljavanje) u Luku Kotor u koju će „MSC Magnifica“ narednih mjeseci, tokom trajanja ljetnje kruzing sezine na Mediteranu, dolaziti svakih sedam dana.

Na ukupno 16 paluba od kojih su 13 dostupne putnicima ovog broda od 95.128 bruto-tona, nalazi se 1.259 kabina u koje se može smjestiti maksimalno 2.518 putnika, a o njihovoj sigurnosti i komforu brine 1.027 članova posade.

Svih 13 putnicima dostupnih paluba nose imena neke od čuvenih atrakcija italijanske obale, a brod izgrađen 2010. u Francuskoj, u brodogradilištu STX u Sen Nazeru, kao četvrti u klasi kruzera tipa „MSC Musica“, ima moderno dizajniranu i luksuznu unutrašnjost u kojoj dominiraju mermer, drvo, metal i staklo.

U skoro svemu što vidite na brodu provijava duh Italije što naglašava i činjenica da je kuma ovom brodu prilikom njegovog krštenja, kao ustalom i svim drugim kruzerima MSC-a, bila proslevljena italijanska filmsa diva Sofija Loren.

U sportskom kafeu, jednom od ukupno 10 raznovrsnih barova, kafića i salona na brodu, naći ćete brojne artefakte koji asociraju na najveće uspjehe italijanskog sporta, počev od dresova njihove fudbalske reprezentacije, preko vesala njihovog kajakaškog tima, fotografija Ferrarijevih bolida Formule 1, do bob-sanki kojim su Italijani osvajali medalje u tom zimskom sportu.

Na „MSC Magnifica“ je ukupno pet velikih restorana koji serviraju jela italijanske, francuske, orijentalne i više drugih svjetskih kuhinja, a zabavu možete naći u pozorišnim i plesnim predstavama koje se redovno odvijaju u impozantnom brodskom teatru kapaciteta 1.250 mjesta, te na više drugih mjesta duž cijelog broda.

Za opuštanje tokom plovidbe tu su i tri bazena, od kojih se jedan može i zatvoriti, 12 džakuzija, tereni za košarku, odbojku, kuglana, mini-golf, trim staza, velika teretana, dva SPA i beauty centra, diskoteka, kazino, biblioteka, tru dječlije igraonice, centar za video igrice, te pravi manji šoping centar sa raznovrsnom robom prestižnih svjetskih brendova.

Diskoteka i noćni bar na krmi nosi naziv T32 Disco, po brodogradlišnom broju koji je „MSC Magnifica“ bio dodijeljen od njenih graditelja iz kompanije STX dok je brod bio na navozu u Sen Nazeru.

Čitav ovaj "ploveći grad“ morem se kreće impozantno velikom maksimalnom brzinom od čak 24 čvora, zahvaljujući modernom dizel-električnom pogonskom sistemu koji čini pet dizel motora Wartsilla i dva porivna elektro-motora, ukupne snage skoro 80.000 konja.

Za nas je zanimljivo što su u kontruisanje ovog zaista impoznatnog broda bili uključeni i dvoje Tivćana - diplomirani inženjeri brodogradnje Vedran Botica i njegova supruga Ranka Vukasović-Botica, čija je firma “Mardesign” iz Rijeke, radila nacrte pojedinih djelova „MSC Magnifica“ za brodograditelja STX iz Francuske.

"MSC Magnifica“ (što na italijanskom znači „Veličanstvena“) se inače, neposredno prije svog dolaska u Kotor, upravo vratio sa 119 dana dugog putovanja oko svijeta - prvog u istoriji kompanije MSC.

Tokom tog epohalnog krstarenja "MSC Magnifica“ obišla je šest kontinetata, 39 država i posjetila 49 luka, a sve to proteklo je u najboljem mogućem redu i većinom uz izuzetno povoljne meteorološke prilike koje su učinile da putovanje gostima, koji su ovaj užitak plaćali od 23.000 eura po osobi na više, ostane u nezaboravnom sjećanju.

Iako je skoro četiri mjeseca „tukla“ tri okeana i brojna svjetska mora, na "MSC Magnifica“ koja se sa tog putovanja vratila tek prije nedjelju dana, uopšte se ne bi reklo da je za njom tako izazovno i dugotrajno krstarenje.

Brod je besprekorno čist i uredan, a njegova posada, čim putnici „okrenu leđa“ ili izađu na izlete u lukama koje brod posjećuje, odmah se hvata marteline, četki i kanti sa bojom i ovaj kruzer održava u perfektnom stanju.

Bonus video: