Zavod sada pita nastavnike za mišljenje: Pobrkali redosljed koraka

Predstavnici Zavoda za školstvo obilaze škole i pitaju nastavnike da im saopšte sa kojim se problemima srijeću u praksi
64 pregleda 4 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.09.2017. 19:57h

Predstavnici Zavoda za školstvo od kraja prošle sedmice obilaze osnovne škole sa protokolom u kojem mole nastavnike da im saopšte sa kojim se problemima sreću u praksi, te da im dostave primjedbe i sugestije u vezi sa reformisanim planovima i programima.

Ta informacija je "Vijestima" potvrđena iz više podgoričkih škola, a kako nezvanično saznajemo u Zavodu, predstavnici te institucije obići će i druge gradove.

Da se održavaju sastanci u školama, potvrdio je i predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović . On je potvrdio da je i bio prisutan na sastanku sa predstavnicima Zavoda u školi u kojoj radi.

Upitan da li je zadovoljan time što su u Zavodu odlučili da čuju probleme i sugestije za njihovo rješavanje od nastavnika, Savović odgovara da je "redosljed koraka pobrkan".

"Ovo je trebalo uraditi mnogo ranije, još i prije bilo kakve priče o reformi. Ovakvu aktivnost Zavoda za školstvo prepoznajem kao analizu stanja u našim školama i učionicama, ali je ona morala biti napravljena ranije, a i primjedbe i predlozi su morali biti osnov daljih koraka u reformi", poručio je Savović .

Nedavni incident sa prepisivanjem cijelih ili djelova planova i programa iz Prijedloga reforme obrazovanja Hrvatske otvorio je čitav niz pitanja, među kojima je najznačajnije da li je Crna Gora zapravo požurila sa reformom.

Nakon podnošenja ostavke i obećanja ekspertskog tima za program iz fizičkog vaspitanja da će vratiti državi novac koji su dobili za takav rad, ministar prosvjete Damir Šehović je medijima kazao da neće dozvoliti "kompromitaciju cijele reforme" zbog ovog incidenta. On je tada najavio da će “čvrsto insistirati na pojedinačnoj odgovornosti svih za koje se pokaze da su u vezi sa ovim slučajem pogriješili”, ali i da će "stati na put prepisivanju", najavljujući formiranje radne grupe koja će izraditi zakon protiv plagijarizma.

Savović ističe da analiza, koju Zavod trenutno radi uz pomoć nastavnika, mora pokazati smjer daljih promjena.

"Pozivam sve prosvjetne radnike da daju argumentovane primjedbe i predloge, preko aktiva i strukovnih udruženja. Možda je kasno za ovu školsku godinu, ali nije za naredni period. Prosvjetni radnici treba da postave kamen temeljac nove reforme i da je preuzmu iz ruku Ministarstva prosvjete. Dakle obrazovanje po mjeri učenika, ali i prosvjetnih radnika. Nije dovoljno se ljutiti na društvenim mrežama, nego treba preuzeti odgovornost u mjeri značaja profesije, dati argumentovano predloge i boriti se za njih. Jer učenici nas čekaju u učionicama", zaključio je Savović .

Udžbenici i dalje strukturno koncipirani kao “lekcijaški”

Savović navodi da je on odmah dostavio niz sugestija u vezi sa programima iz geografije.

"Smanjen je fond časova iz predmeta, ali obim gradiva je ostao na ranijem nivou. Upoređivanjem planova za predmete istorija i geografija od prošle školske godine i sadašnjih zadatih ishoda, prostim uvidom se može zaključiti da nema razlike između ciljeva i novih ishoda, što se najbolje vidi na primjeru geografije za deveti razred. Ishodi ne uzimaju u obzir vaspitnu ulogu nastave, niti aktivnosti učenika na času, a ne prepoznaju minimum i maksimum znanja, već se moraju prilagoditi slabijim i prosječnim učenicima", objašnjava Savović.

Prema njegovim riječima, glavni problem i dalje predstavljaju udžbenici koji su strukturno koncipirani kao “lekcijaški” i nemoguće je učeniku na nižem nivou znanja zadovoljiti tražene ishode znanja.

"Prelazno rješenje za ovu školsku godinu koje predviđa ponavljanje gradiva geografije iz šestog u sedmom razredu i iz sedmog u osmom je loše rješenje. Preporuka oko davanja ocjena učenicima u sedmom i osmom razredu, koje ne mogu na klasifikacionim preriodima biti manje od prošlogodišnjih, ruši osnovne pedagoške postulate....", istakao je Savović.

Bonus video: