Zavod za HMP: Država da zaštiti zdravstvene radnike od napada građana

"Nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika. Krajnje je vrijeme da se preispitaju sve mogućnosti nalaženja zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika"
1528 pregleda 5 komentar(a)
Vozila Hitne pomoći u Pljevljima, Foto: Zavod za HMP
Vozila Hitne pomoći u Pljevljima, Foto: Zavod za HMP
Ažurirano: 20.08.2019. 12:00h

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore osudio je napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike.

Ističu da su sve učestalije uvrede i fizički napadi pojedinaca, te da je poslednji takav slučaj napad na ekipu gitne pomoći iz Pljevalja.

PV informer juče je objavio da je J.G. iz Pljevalja napala ekipu Hitne pomoći i kamenicom pričinila štetu na ambulantnom vozilu te sužbe.

Navodno, ekipa Hitne pomoći spremala se na intervenciju zbog dobijenog poziva za hitnu intervenciju, kad se ispred prostorije Hitne pomoći pojavila starija ženska osoba i zatražila da bude pregledana.

Objašnjeno joj je da treba da idu na hitnu intervenciju i da se ona javi izabranom doktoru u Domu zdravlja, te da je umjesto toga, kako piše PV informer, J.G. pokušala da se fizički obračuna sa ekipom Hitne pomoći a zatim gađala kamenicama u ambulantno vozilo.

"Krajnje je vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici u pozitivno pravnoj regulativi i da za počinioce budu predviđene najstrože kazne", saopšteno je iz Zavoda za HMP.

Dodaju da država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima.

"Nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika. Krajnje je vrijeme da se preispitaju sve mogućnosti nalaženja zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika. Incidenti između zdravstvenih radnika i pacijenata u krajnjem mogu imati dalekosežne posljedice i kao društvo moramo najozbiljnije prići rješavanju ovog evidentnog problema".

iz Zavoda za HMP ističu da su najbolji pokazatelji kvaliteta rada i njihovih usluga zahtjevi novoformiranih lokalnih samouprava koje su isključive u namjeri da se u njihovim opštinama oforme Jedinice za HMP.

"Još jedan apel za naše građane i građanke da imaju visok nivo senzibiliteta prema zdravstvenim radnicima, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao spašavaju živote", navodi se u saopštenju.

Bonus video: