Završen skup o elektronskoj evidenciji svih podataka o uplovljavanjima i isplovljavanjima brodova u CG lukama

Crna Gora je dužna da na putu evropskih integracija implementira NMSW (EU direktiva 2010/65)- saopšteno je iz UPS
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2017. 11:39h

Trodnevni seminar na temu pojednostavljenja procedura prilikom uplovljavanja i isplovljavanja brodova u i iz crnogorskih luka, koji su organizovali Međunarodna pomorska organizacija IMO, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS), završen je u Baru.

Tema seminara bila je i implementacija tzv. „National Maritime Single Window“ – (NMSW), odnosno jedinstvenog interefejsa, koji će na nacionalnom nivou omogućiti da se elektronskim putem obave procedure prilikom uplovljenja i/ili isplovljenja brodova u crnogorske luke. Crna Gora kao članica IMO-a i potpisnica FAL (Convention on Facilitation of International Maritime Traffic) konvencije će biti u obavezi da implementira NMSW sistem, pošto od 2019. godine implementacija NMSW-a će biti obavezna za sve članice IMO-a, shodno izmjenama FAL konvencije koje se uskoro očekuju.

Takođe, Crna Gora je dužna da na putu evropskih integracija implementira NMSW (EU direktiva 2010/65)- saopšteno je iz UPS. Pored obaveze uvođenja elektronske razmjene podataka o međunarodnom pomorskom saobraćaju u njenim teritorijalnom vodama počev od aprila 2019., na seminaru je bilo riječi i o benefitima upotrebe NMSW sistema, kao i problematici koju za pojedine granične i bezbjedonosne služne predstavlja pitanje slijepih putnika na brodovima, odnosno osoba koje su brodovi spasili na moru.

Seminaru u Baru su pored IMO konsultanata koje je predvodio Cagri Kucukildiz, prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, UPS Lučke kapetanije Bar, Lučke kapetanije Kotor, Lučke uprave CG, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Kancelarije Interpola u Crnoj Gori, Agencije za nacionalnu bezbijednost, Mornarice VCG, Uprave carina, Uprave za inspekcijske poslove, Luke Bar i kompanija Port of Adria, Luka Kotor, Porto Montenegra, Hemosan, kao i predstavnici udruženja pomorskih agenata iz Bara i Kotora.

Galerija

Bonus video: