Završena javna rasprava: Mihailo i izašao na sporedan ulaz

Džomić je kazao da nacrt zakona treba povući iz procedure, istakavši da je kao pravnik ponižen što mora da diskutuje o aktu koji je usvojen od nenadležnog organa
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2015. 20:05h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, paroh podgorički Velibor Džomić i nekoliko poslanika prisustvovalo je javnoj raspravi u staroj zgradi Vlade.

Javna rasprava o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovjesti je uspješno organizovana nakon što nisu uspjele u Kotoru i Bijelom Polju, kada je Mihailo vrijeđan, a on je u Kotoru udario staricu u dva navrata.

Mihailo nije ušao na glavni, već na jedan od sporednih ulaza, dok je Džomić dočekan aplauzima.

Džomić je kazao da nacrt zakona treba povući iz procedure, istakavši da je kao pravnik ponižen što mora da diskutuje o aktu koji je usvojen od nenadležnog organa.

"Nacrt zakona je nastao kao da Crna Gora nema pravni poredak,ustav i važeći zakon", ocijenio je Džomić.

Šef kluba poslanika Demokratskog fronta Milutin Đukanović je kazao da je skandal što javnoj raspravi ne mogu da prisustvuju poslanici i odbornici koji imaju legitimitet od građana.

"Vi sijete razdor u Crnoj Gori, provocirate građane Crne Gore, zapamtićete 27. septembar koji će za vas biti 27. mart", poručio je Đukanović koji je potom napustio javnu raspravu.

Zamjerke što javnoj raspravi ne prisustvuju građani imala je i poslanica Snežana Jonica, koja je kazala da je sve urađeno da ne uspije javna rasprava.

Jonica je istakla da će SNP tražiti smjenu Numanovića. Ministar za ljudska i manjinska prava je odgovorio da ga to ne iznenađuje, te da će im za to biti potrebna podrška političkih partnera i naroda.

Numanović je podsjetio da je država od obnove nezavisnosti uradila puno na očuvanju vjerskih sloboda.

"Nacrtom želimo da obezbijedimo najpovoljniji ambijent za djelovanje duhovnih zajednica. Ali i da se urede njihovi odnosi s državom. U uređenju ovog pitanja pristupili smo bez ikakvih predrasuda", kazao je Numanović.

Obrad Stanišić (DPS) je istakao da su pojedine crkve donijele rat u ovom okruženju, koji je srećom zaobišao Crnu Goru.

Istoričar Živko Andrijević rekao je da Nacrt slijedi tradicionalni istorijski hod na koji smo svi ponosni.

"Nacrt pravi otklon od pokroviteljske uloge države nad vjerskim zajednicama”, kazao je Andrijašević, ocjenjujući da se država ovim aktom ne miješa u unutrašnji život vjerskih zajednica.

Predstavnik CPC Novak Adžić kazao da je Nacrt sadržinski prihvatljiv za tu crkvu.

On je naveo da mu je drago što nema naimenovanja tradicionalnih crkava pojedinačno u Nacrtu.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema, prema njegovim riječima, osmovjekovni kontinuitet djelovanja u Crnoj Gori, već, kako je rekao, nešto više od osam decenija pripada jedinstvenoj Srpskoj crkvi.

"Ona je eparhija Srpske crkve", poručio je Adžić.

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafic je kazao da Nacrt nije prihvatljiv za većinu vjerskih zajednica, barem onih koji sebe smatraju tradicionalnim i utemeljenim u crnogorskoj tradiciji.

Prema njegovim riječima, naziv zakona ne odgovara problematici.

"Mi nemamo vjeroispovijest, Islamska zajednica ne može sebe tu naći, mi imamo vjeru", kazao je Mustafić.

On je ocijenio da je član o zabrani djelovanja, ne samo besmislen, već podsjeća na vrijeme totalitarnog poretka.

"Ova odredba je toliko rigidna da nijesam očekivao da će se naći u ovom zakonu", rekao je Mustafić.

"Ne može se negirati crnogorska crkva koja ima svoje istorijsko opredjeljenje", kazao je Stanišić.

Jake policijske snage bile su raspoređene ispred stare zgrade Vlade i postavljene su ograde.

Obezbjeđenje je legitimisalo građane koji su ulazili na javnu raspravu i nije dopušten ulazak onima koji nisu na spisku.

Više stotina građana i sveštenstva SPC je ostalo iza ograde i tu su bili par sati, da bi se onda uputili ka Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Galerija

Bonus video: