Zbog bioskopa traže 2,3 miliona

Nastavljena serija međusobnih utuživanja, kao i optuživanja na relaciji “Lovćen film”, koji gazduje biskopom „Cadmus cineplex“, i Opština Budva
79 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje bioskopa Budva, Foto: Vuk Lajović
Otvaranje bioskopa Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.12.2018. 06:31h

Kompanija „Lovćen film“ tužila je pred Privrednim sudom Opštinu Budva, zatraživši da im se na ime izmakle koristi isplati 2,3 miliona eura, jer im lokalna uprava nije omogućila da na terasi kompleksa „TQ Plaza“ izgrade multifunkcionalni otvoreni biskop sa 355 sjedišta.

Time je nastavljena serija međusobnih utuživanja, kao i optuživanja na relaciji “Lovćen film”, koji gazduje biskopom „Cadmus cineplex“, i Opština Budva.

Opština je ljetos podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, biznismena Marka Kentere i osnivača i izvršnog direktora „Lovćen filma“ Vladana Sretenovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja kršenjem ugovora oko osnivanja bioskopa, čime je nanijeta milionska šteta. Iz “Lovćen filma” su u nekoliko navrata isticali da je cijeli projekta izgradnje biskopa zakonit, što je i Apelacioni sud potvrdio, te da su optužbe lokalne uprave politički motivisane. Kentera je odbacio optužbe, navodeći da on nema nikakve veze sa “Lovćen filmom”, uz ocjenu da je riječ o ličnoj maniji rukovodstva Opštine prema njemu.

“Lovćen film” je, ipak, presavio tabak, jer, kako su naveli u tužbi, u koju su „Vijesti“ imale uvid, Opština im je svojim nečinjenjem onemogućila, iako je krajnji rok istekao 31. jula 2015. da pribave sve saglanosti i dozvole, i da na terasi od 435 kvadrata u “TQ Plazi” izgrade multifuinkcionalnu biskopsko-pozorišnu salu na otvorenom.

Ugovorom iz februara 2014. koji su Opština Budva i “Lovćen film” zakljuičili, kako se navodi, toj kinematografskoj kompaniji u dvodecenijski zakup ustupljeno je 1.918 kvadrata poslovnog prostora u “TQ Plazi”, koji je bio u vlasništvu lokalne uprave.

Kao sastavni dio ugovora bio je idejni projekat, po kome u opštinskom prostoru treba da bude izgrađen biskop sa pet sala od kojih četiri su bioskopske, sa digitalnom tehnologijom, i tri sale sa 3D tehnologijom.

„Idejnim projektom je, između ostalog, projektovana na četvrtom nivou poslovnog objekta „TQ Plaza“ - terasi, otvoreni bioskop-pozorište sa pripadajućim sadržajima i 355 mjesta“, navodi se u tužbi i dodaje da je Opština bila dužna da pribavi sve dozvole i saglasnosti za uređenje terase.

Iz „Lovćen filma“ tvrde da su poslali na desetine dopisa Opštini za protekle tri i po godine da izvrši svoju ugovorenu obavezu, ali da to ona nije učinila.

„Na sve dopise Opština nije odgovorila i nije preduzela nijednu radnju da se pribave dozvole za izgradnju otvorenog biskopa-pozorišta. Nisu pribavljene ni saglasnosti vlasnika susjedne parcele, na kojoj je bilo potrebno izgraditi stepenište za prilaz multiufunkcionalnoj sali. Namjerno neizvršavanje ugovorene obaveze od Opštine je očigledno“, piše u tužbi.

Tvrde da im je projektovana multifunkcinalna biskopsko-pozorišna terasa veoma značajna za poslovanje, posebno tokom ljetnjih mjeseci.

„Opština do danas, od kada je prošlo tri godine, nije preduzela nijedan korak da “Lovćen filmu”, kao zakupcu, omogući korišćenje terase prema ugovorenoj obavezi i pored činjenice da joj je od decembra 2014. do danas upućeno ukupno 90 dopisa, koji nijesu naišli na bilo kakvu reakciju“, navodi se u tužbi.

Tvrde da imaju višemilionski gubitak

Iz kinematografske kompanije su izveli i računicu kako su došli do sume od 2.340.805 eura, koliko su izgubili jer im je onemogućeno da izgrade otvoreni biskop.

Kako tvrde, kulturne programe godišnje bi posjećivalo 47.140 posjetilaca, filmske 94.288, a društveno korisne programe 20.331 posjetilac. Kada se se broj posjetilaca, po toj računici, pomnoži sa minimalno predviđenom cijenom karte dobili su ukupnu godišnju sumu od 744.875 eura.

Ako se uzme u obzir da je “Lovćen film” onemogućen da koristi terasu za protkle tri godine, dolazi se do sume 2.234.625 eura. Toj sumi dodato je 1.082.194 eura, koliko iznosi ukupna trogodišnja potrošnja posjetila koncesija koje nudi biskop i dobijeno je da bi im ukupni prihodi iznosili 3,3 miliona eura. Oni su zaračunali da bi za tri godine imali ukupne rashode od 976.014 eura. Oduzimanjem prihoda i rashoda, dobijena je suma od 2,34 miliona eura, koja je po njihovoj računici izmakla korist.

Bonus video: