Zbog bojkota trpi sudski savjet

“Povod sastanka je izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu Savjeta 2. jula 2018. godine zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore,” saopšteno je iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda
157 pregleda 2 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2018. 20:05h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica obavjestila je generalnog sekretara Venecijanske komisije Tomasa Markerta da bi Crna Gora, zbog toga što opozicija bojkotuje rad Skupštine, mogla imati ozbiljan problem prilikom izbora članova Sudskog savjeta. Ona je juče, kako je objavljenio na sajtu Vrhovnog suda, razgovarala sa Merkertom u Strazburu gdje je prisustvovala svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava.

“Povod sastanka je izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu Savjeta 2. jula 2018. godine zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore,” saopšteno je iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda. Navodi se da je Markert kazao kako “ Venecijanska komisija ima želju da da puni doprinos za prevazilaženje istaknutog problema i da se aktivno uključi u njegovo rješavanje”.

“ Iskazana je spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava Sudskog savjeta,” piše u saopštenju Vrhovnog suda.Prilikom izmjena Ustava Crne Gore i donošenja Zakona o sudovima i Sudskom savjetu Venecijanska komisija je, kao tijelo Savjeta Evrope, davala stručno mišljenje.

Ona je tada sugerisala da se članovi Savjeta biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini. Time bi se, navodno postigao širi društevni konsenzus jer bi morao da glasa i dio opozicionih poslanika.Skupština Crne Gore usvojila je prije pet godina izmjene Ustava u oblasti pravosuđa, koje su sadržale i takve odredbe. Ustavne izmjene su bile jedan od uslova da Crna Gora otvori pregovore u poglavljima 23 i 24, koja je Evropska komisija označila kao ključna za dalji napredak te države u evropskim integracijama.Izmjenama Ustava predviđeno je i da se Vrhovni državni tužilac i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, dok predsjednika Vrhovnog suda bira i razriješava Sudski savjet dvotrećinskom većinom na pet godina.Dio takozvane građanske opozicijebojkotuje rad Skupštuine Crne Gore jer spore rezultate posljednjih parlamentarnih izbora. Demokratski front selektivno učestvuje u radu Skupštine. Za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta, glasali su ranije poslanici opozicione SNP, na čijem je čelu bio Srđan Milić, DF nije podržao izbor ni jendog suidje ili tužioca, kao ni članove ta dva savjeta.

Bonus video: