Zbog čega je gradonačelnik Maribora nagradio Đukanovića

"Đukanović za Maribor nije napravio ništa pozitivno, osim što redovno dolazi na odmor u luksuzni hotel 'Terme', gdje se sastaje sa prijateljima i poslovnim ljudima"
506 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 20:58h

Gradonačelnik Maribora Franc Kangler, koji je nedavno uručio nagradu Milu Đukanoviću, dajući mu simbolično ključeve grada zbog njegove “naklonosti i saradnje prema tom univrezitetskom gradu”, kontroverzan je političar protiv koga je u Sloveniji aktivno 10 krivičnih prijava za korupciju.

U nekima od njih pominju se i osobe porijeklom iz Crne Gore.

"Građanima Maribora ne može biti ponos činjenica da su od oktobra ključevi njihovog grada u rukama Đukanovića. Ko je on i u kakve je afere bio upleten, znaju građani Crne Gore bolje od nas.

Đukanovićevo ime se u Mariboru vezuje uz nove vlasnike tamošnjeg turističkog lanca “Terme Maribor”, gdje on prilikom boravka koristi luksuzni apartman u velnes hotelu “Habakuk”

U svakom slučaju, taj potez je jasan rukopis mariborskog gradonačelnika", izjavio je “Vijestima” novinar slovenačkog “Dnevnika” Tomaž Klipsteter koji tvrdi da je tamošnja javnost bila iznenađena odlukom svog gradonačelnika.

Lider DPS-a je, prema tvrdnji dopisnika “Dnevnika”, ipak čest gost u njegovom gradu.

"Đukanović za Maribor nije napravio ništa pozitivno, osim što redovno dolazi na odmor u luksuzni hotel 'Terme', gdje se sastaje sa prijateljima i poslovnim ljudima", tvrdi Klipsteter.

Ime crnogorskog zvaničnika vezuje se u ovom slovenačkom gradu uz nove vlasnike tamošnjeg turističkog lanca “Terme Maribor”, gdje on prilikom boravka koristi luksuzni apartman u velnes hotelu “Habakuk”.

Hotel "Habakuk", čiji je Đukanović redovan gost

"Očito je da su Kangleru bliski sumnjivi i dubiozni političari", smatra novinar slovenačkog "Dnevnika" Tomaž Klipsteter

Objašnjavajući kakva je zasluga Đukanovića, prvi čovjek Maribora je “Vijestima” rekao da godinama dobro sarađuje sa crnogorskim političarima.

"Dodjela znaka ključ je isključiva odgovornost gradonačelnika. U Crnoj Gori sam bio nekoliko puta, a kao predsjednik Zajednice opština Slovenije sam 2010. potpisao sporazum o saradnji između zajednica opština Slovenije i Crne Gore. Osobno, znam gotovo sve gradonačelnike i ministre ove vlade", izjavio je Kangler.

On, međutim, nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li ima saznanja o Đukanovićevom vlasništvu u “Terma Maribor”, kao što se spekuliše u tom gradu. I da li je to razlog što mu je dao nagradu.

Kangler, kako tvrdi, o optužbama da je Đukanović dio lanca organizovanog kriminala ne zna ništa.

"Gospodin Đukanović je uvijek podržavao jačanje saradnje i dobrih odnosa između dvije zemlje i zalagao se za mir na Balkanu. Nemam informacije, da je on, kao što navodite, kontroverzni lik. Naprotiv", navodi se u odgovoru Kanglera.

Gradonačelnik Maribora, inače, spada u red političara koje prati pridjev kontroverzni. Između ostalog i zato jer je protiv njega, kako je za “Vijesti” rekao Tomaž Klipsteter, podignuto 12 krivičnih prijava zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Nekoliko njih tužilaštvu i policiji podnijela je slovenačka Komisija za korupciju. Dvije su odbačene, a u oktobru se gradonačelnik prvi put našao na optuženičkoj klupi.

"Očito je da su Kangleru bliski sumnjivi i dubiozni političari", smatra novinar.

Tu tezu potkrepljuje i podacima o još jednom Kanglerovom partneru.

Genedij Kernes, gradonačelnik ukrajinskog grada Harkova, sa kojim se Maribor bratimio proljetos slovi za funkcionera koji u Ukrajini ima kontakte sa podzemljem.

Kako je prenijela štampa u Sloveniji, pozivajući se na ukrajinske medije, Kernes je navodno uživalac kokaina i falsifikator sopstvene biografije

Kako je prenijela štampa u Sloveniji, pozivajući se na ukrajinske medije, Kernes je navodno uživalac kokaina i falsifikator sopstvene biografije. Takve ocijene medija, ukrajinski političar je demantovao, tvrdeći da su to policijska podmetanja.

"Pomenutog spornog gradonačelnika ukrajinski mediji povezuju sa organizovanim kriminalom Harkova. Pored toga je bio 90-tih osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog prevare. Sve te činjenice nijesu smetale Kangleru da se Maribor pobratimi sa Harkovom", rekao je za “Vijesti” novinar iz Maribora.

To je Kangler i potvrdio, navodeći kako “činjenica da je neko bio zatvoren, ne može biti kriterijum za ocenjivanje njegovog rada”.

A kad su gradonačelnici parafirali bratstvo dva grada, Kangler je otputovao u službenu posjetu Ukrajini. Nakon što su slovenački mediji objavili da mu je u privatnom avionu društvo pravila supruga i još nekoliko saradnika, saslušan je pred Komisijom za korupciju zbog sumnje da je zloupotrijebio novac poreskih obveznika.

Međutim, kada je Milo Đukanović, koji nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o vezi sa nagradom iz Maribora i navodno novim biznisom, odletio vladinim avionom u Sloveniju na dodijelu nagrade, crnogorska Uprava za antikorupciju nije se oglasila.

I da je htjela, nije mogla jer nema ovlašćenja na osnovu kojih bi mogla da traži od Vlade dokaz da su Đukanović ili DPS platili račun za korišćenje državnog aviona, kao što su nagovijestili.

Ili, kako je on mogao biti iznajmljen partijskom lideru kada nije registrovan za komercijalnu namjenu.

Ruska veza

Interesantno je da je vlasnik “Platanusa” prije nego je preuzeo slovenački lanac hotela bila izvjesna Olga Viktorovna Lopajeva, koja u Moskvi ne spada u osobe dubokog džepa

Vlasnik hotela “Terme Maribor” je firma “Platanus”,čiji su osnivači “Easterland Partneri Corp” sa Britanskih Djevičanskih ostrva (BVI)i Intelco group Co. iz Belizea.

Oni posjeduju 86,7 odsto “Terme” koju su kupili za 30 miliona eura.

Interesantno je da je vlasnik “Platanusa” prije nego je preuzeo slovenački lanac hotela bila izvjesna Olga Viktorovna Lopajeva, koja u Moskvi ne spada u osobe dubokog džepa.

Direktor “Platanusa” ruski advokat Oleg Derkač je i vlasnik firme “Intellekt partnerstva”, kako su objavili mediji u Sloveniji, koja je uključena u neke od manjih projekata sa nekretninama u Hrvatskoj.

Prema informacijama “Vijesti” of-šor sa BVI registrovan je 2006.godine, a taj posao odradio je agent Deneshar Meade.

Poklon barskog gradonačelnika trampio za kopiju Berbera

U okviru istraga koja se vodi protiv mariborskog gradonačelnika zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja, policija je prilikom pretresa njegove kuće našla sliku uglednog umjetnika Mersada Berbera.

Prema navodima policije i tužilaštva, utvrđeno je da je ona bila mito građevinske firme “Konstruktor” iz Maribora tokom posla gradnje gradske pijace.

Mito je u ime preduzeća gradonačelniku navodno dao Veselin Đurović, porijeklom iz Crne Gore, inače odbornik u parlamentu mesta Ruše pokraj Maribora, i suvlasnik firme “Agroruše”.

Pavićević je sa još jednim učesnikom ove afere, Marjanom Pinterom, 2007. potpisao sporazum o poslovnoj saradnji između mariborskog ”Konstruktora” i Pavićevićevog Zavoda za izgradnju Bar (ZIB)

U istrazi su osumnjičeni i Mojmir Grmek, direktor Javnog poduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, Marjan Pinter, bivši direktor i suvlasnik poduzeća “Konstruktor” koje je gradilo Tržnicu i Veselin Đurović.

Gradonačelnik je osumnjičen da je primio sliku poznatog umjetnika vrijednu između 10 i 12 hiljada eura. Prvi čovjek Maribora je to negirao, tvrdeći da je policija zapravo našla kopiju Berberove slike, do koje je došao navodno zamjenom.

Kangler je tvrdio, a objavila je štampa u Mariboru, da je do kopije Berberove slike došao zamijenivši poklon gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića, od koga je dobio “neku sliku sa crnogorskim motivima”.

Pavićević i Kangler su 2010. potpisali Sporazum o saradnji zajednica opština Slovenije i Crne Gore.

Prethodno, Pavićević je sa još jednim učesnikom ove afere, Marjanom Pinterom, 2007. godine potpisao sporazum o poslovnoj saradnji između mariborskog ”Konstruktora” i Pavićevićevog Zavoda za izgradnju Bar (ZIB), koji je najavljen kao zajednički nastup ta dva preduzeća na teritoriji Crne Gore i Slovenije.

O svemu ovome Pavićević nije želio da govori, pravdajući se najprije da je u inostranstvu, a zatim se nije javljao na mobilni telefon.

Nova afera mariborskog gradonačelnika

Prvom građaninu Maribora smiješi se još jedna afera, ovaj put korupcionaško-saobraćajna.

On je naime dopustio da privatna firma ”Iskra sistemi” dobije posao postavljanja sistema za praćenje vozača i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja koje počine, tvrdi štampa u Mariboru.

Facebook grupa

Po ugovoru, firma će dobiti 92 odsto novca od svih naplaćenih saobraćajnih kazni, a grad preostalih osam.

Za samo 15 dana od početka primjene ovog sistema na udaru se našlo više od 25.000 vozača, a na Fejsbuku je formirana grupa “Kanglar, odstupi sa funkcije”, čija je poruka da gradonačelnik radi suprotno interesima građana.

Galerija

Bonus video: