Zbog deponije u Bakovićima građani ne mogu da dišu

Zbog paljenja smeće mještani Trebaljeva, Radigojna i Rogobora kako kažu, ne mogu da otvore prozore, a djeca i stariji imaju problem sa disajnim organima
59 pregleda 0 komentar(a)
deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović
deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.06.2014. 07:40h

Privremena lokacija za skladištenje komunalnog otpada u Bakovićima i ovog ljeta zagorčavaće život mještanima Trebaljeva, Radigojna i Rogobora.

Smeće na toj lokaciji ponovo gori, pa u tim naseljima, kako kažu, ne mogu da otvore prozore, a djeca i stariji imaju problem sa disajnim organima.

Slično je i radnicima “Luk Oil” pumpe, pa su svi juče uputili apel lokalnoj upravi da se spriječi paljenje smeća i omogući im se bar ovog ljeta život bez smrada i dima.

Nekoliko zaposlenih na toj pumpi novinarima su saopštili da zbog dima ne mogu ni da rade, a istakli su da imaju dokaze da otpad pale radnici Komunalnog preduzeća.

"Ukoliko se do ponedjeljka ovaj problem ne riješi bićemo prinuđeni da, zajedno sa mještanima naselja koji su ugroženi koliko i mi, novinarima saopštimo imena zaposlenih u Komunalnom koji pale smeće. Apelujemo na lokalnu upravu da što prije sprovede odluku o privremenom skladištenju otpada u djelo, kojom je planirano da se organizuje čuvarska služba kao i služba za održavanje privremenog skladišta komunalnog otpad, a koja je obavezna da sprovodi mjere zaštite od požara", kazali su na “Luk Oil” pumpi.

Kako je juče saopšteno iz Opštine, smeće na deponiji, koja je na svega stotinak metara od magistrale i nekoliko desetina metara od Tare, pale Romi, koji na taj način lakše dolaze do metala.

“Odmah po saznanjima i prigovorima mještana da je ponovo zapaljeno na tom lokalitetu, lokalna uprava je opredijelila novac za gorivo koji smo dali komunalnom preduzeću da sa svojom mehanizacijom zatrpa zapaljene gomile smeća zemljom kako bi se lokalizovao požar”, kazao je sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Kolašin Vladan Bulatović.

On je objasnio da je gašenje vatre na smetlištu otežano jer naslage gore dubinski.

Bulatović je rekao da kao i prethodnih i ove godine Komunalno ulaže velike napore da ugasi požar u Bakovićima.

“Prošlog ljeta natopili su smetlište sa preko 60 cisterni vode, a nijesu uspjeli da lokalizuju požar. Veliki je trošak lokalizovati tako nešto, ali eto kad su nam mještani ukazali na aktuelni problem, ono sredstava što je bilo raspoloživo odmah smo usmjerili na saniranje zapaljenog“, tvrdi Bulatović. On je podsjetio da je odluka o privremenom skladištenju komunalnog otpada usvojena u martu te da je JP “Komunalno” to koje treba da je implementira, odnosno da organizuje stražarsku službu i službu za održavanje.

Vatrogasci nemoćni i u opasnosti

Iz kolašinske Službe zaštite i spasavanja kažu da su minulih dana pokušavali da ugase vatru na deponiji, ali malo šta su uspjeli da učine.

"To je nepristupačan teren, gori na strmom dijelu prema Tari. Intervencije su opasne i po nas i po vozila. Kad iz “Komunalnog” dotjeraju smeće, mašinama ga guraju niz liticu prema rijeci, tako se stvara više slojeva otpada. Kad gori, skoro je nemoguće ugasiti,”, kazali su kolašinski vatrogasci.

Iz “Komunalnog” preduzeća ranije su kategorički odbacivali bilo kakve povezanost sa paljenjem smeća, a na telefonske pozive juče nije odgovarao ni direktor Radomir Bulatović, ni tehnički direktor Igor Tatić.

Bonus video: