Zbog izgradnje bulevara u Danilovgradu nastradaće mala farma

"Opština planira da mi oduzme 86 kvadrata zemlje i za to nadoknade 40 eura po metru kvadratnom", kaže Mitrović.
152 pregleda 0 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.03.2011. 21:13h

Izgradnja bulevara Bralenovica - Petlja sedmočlanoj porodici Stanka Mitrovića donijela je velike probleme. Zbog izgradnje puta pomoćni objekti porodice Mitrović moraće da se ruše, a u njima domaćin drži četiri priplodne krmače, jednog priplodnog nerasta, pet rasnih krava i tri šarplaninca, koji mu obezbjeđuju egzistenciju.

“Pomoćni objekti na mojoj parceli, koji nadležni hoće da sruše, bez obzira na to što nijesu upisani u katastarsku evidenciju, izgrađeni su prije 25 godina, i nijesu u magistralnom pojasu, a smatram da bi nas, da je nešto bilo sporno za sve ovo vrijeme nadležni makar opomenuli.

Prilikom izrade DUP-a uložio sam primjedbu, kojom sam tražio da se ucrtaju objekti na katastarskoj parceli KO Glavica i dobio odgovor da je urbanistička parcela opredijeljena u skladu sa postojećim objektom koji se na njoj nalazi, te da ukoliko ima još objekata na parceli, ovim planskim rješenjem nisu ugroženi i mogu se zadržati.

Sa tim odgovorom pokušao sam da pomoćne objekte upišem u katastar, ali to tada nijesam mogao, jer, kako su kazali, nijedan pomoćni objekat se ne evidentira. Sve to mirovalo je do početka izgradnje bulevara.

Opština planira da mi oduzme 86 kvadrata zemlje i za to nadoknade 40 eura po metru kvadratnom, a za deset kvadrata kamene pozide nude nadoknadu od 10 eura za kvadrat. Pomoćni objekti, boks za pse, štala, svinjac, WC sa septičkom jamom zauzimaju sto metara kvadratnih”, rekao je Mitrović.

Odbio nekoliko ponuda za nadoknadu

Kako je dodao, zemljište koje je sada kultivisano i pretvoreno u dvorište, kategorisano je kao šuma IV klase, jer je kao takvo upisano u katastar.

“Komisija za eksproprijaciju prvobitno mi je ponudila nadoknadu u visini od 10.300 eura, čime su bili obuhvaćeni objekti i zemljište. Smatrajući taj iznos nedovoljnim, odbio sam nakon čega su oni izvršili drugu procjenu i konstatovali da su preskočene dvije septičke jame, te na prvobitnu vrijednost dodali oko 2.000 eura.

Mitović je naglasio da je u zadnjem rješenju dobio od nadležnih informaciju da ne može tražiti odlaganje ni obustavljanje radova

Za taj iznos nijesam mogao kupiti zemljište u blizini svoje kuće i na njemu napraviti odgovarajuće objekte za stoku. Odbio sam i tu ponudu, nakon čega mi je predsjednik komisije za eksproprijaciju Dragan Džaković saopštio da će u dogovoru sa opštinskim vlastima i Direkcijom za saobraćaj protiv mene pokrenuti rigorozne mjere.

To je podrazumijevalo nepriznavanje postojećih objekata. Zadnju procjenu uradili su isključivo na osnovu katastarske evidencije tretirajući parcelu kao šumu IV klase. Na moje pitanje gdje je nadoknada za objekte, rečeno mi je da ni ranije nisu imali pravo da ih obračunavaju, već da su samo htjeli da mi učine.

Nakon toga tražio sam prijem kod predsjednika Opštine kako bih ga upoznao sa svojim problemom, međutim, već četvrti mjesec nisam došao na red”, ispričao je Mitrović.

On je naglasio da je u zadnjem rješenju dobio od nadležnih informaciju da ne može tražiti odlaganje ni obustavljanje radova.

Ne zna kuda bi sa stokom

Pošto svakodnevno poneko dolazi i prijeti kako će uvesti mašine, istjerati stoku i srušiti objekte, Mitrović je razgovarao i sa inženjerom koji nadzire radove na bulevaru sa molbom da prije rušenja bude upozoren. Mada, kaže, ne zna kuda bi sa stokom.

“Pitam se da li je Ustavom zagarantovano pravo na život i pravo na svojinu, jer ja očigledno nemam ta prava"

U neformalnom razgovoru sa predstavnicima komisije za eksproprijaciju, Mitrović je tražio da mu u blizini njegove kuće obezbijede parcelu i na njoj izmjeste pomoćne objekte, kako bi i dalje mogao nastaviti da drži stoku, a ne da nadoknađuju njegovu parcelu novčano, ali da oni na to nisu pristali.

Na njegovo pitanje zbog čega se prilikom procjene vrijednosti nisu konsultovali sa njim kao sa vlasnikom parcele, rečeno mu je da komisija nema obavezu da pita vlasnika koja je njegova cijena parcele predviđene za eksproprijaciju.

“Pitam se da li je Ustavom zagarantovano pravo na život i pravo na svojinu, jer ja očigledno nemam ta prava. Tražim i da se preispita kompletna eksproprijacija u ovom pojasu, jer sumnjam da su na pojedinim mjestima napravljene greške prilikom procjene”, kazao je Mitrović.

Načelnik danilovgradske Uprave za nekretnine Džaković samo je kratko prokomentarisao da problem porodice Mitrović jeste u njihovoj nadležnosti, ali i da ga rješavaju profesionalno i odgovorno, poštujući pozitivne zakonske propise.

Bonus video: