Zbog kiše kasni sjetva, biće skuplja pijaca

Poljoprivrednici smatraju da će odlaganje uticati i na povećanje cijene povrća kada dospije na tržište
142 pregleda 0 komentar(a)
Zasadi Alberta Camaja, Foto: Privatna arhiva
Zasadi Alberta Camaja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.03.2018. 06:41h

Proizvodna godina, zbog dugog kišnog razdoblja kasni dvadesetak dana, što, prema ocjenama poljoprivrednika, može uticati i na povećanje cijena povrća.

Poljoprivrednik iz Zete, Mladen Aligrudić, kazao je da je ova godina mnogo toplija od prethodne, ali da nije bilo dovoljno sunčanih dana, što je neophodno da bi se biljke razvijale.

Aligrudić, koji je i vlasnik poljoprivredne apoteke, kazao je da Zećani koji su kod njega za plasteničku porizvodnju naručili 20.000 strukova rasada paradajza, još ne dolaze da ga preuzmu, već samo da prolongiraju isporuku za još nekoliko dana.

“Sad imate situaciju u Donjoj Zeti, gdje ljudi sve i da su htjeli sad da sade, ne mogu zbog vode. Ako se voda do sredine aprila povuče, ta zemlja će biti nemoguća za obradu. Treba da se stvore agrotehnički uslovi da bi zemlja mogla da se obradi, da se isuši...”, istakao je Aligrudić.

Povećana vlaga predstavlja i povećan rizik za bolesti biljaka, te će, kako je istakao, povrću biti potrebno više prskanja i zaštite.

Poljoprivrednik iz Pothuma, Željko Milić, kazao je da je zbog obilne kiše zasađeno tek 20 do 30 odsto krompira.

“To je počelo da niče, ali s obzirom da najavljuju zahlađenje, velike su šanse da to propane. Ovo što nije zasađeno će minimum mjesec dana da kasni, što pravi probleme. Porizvodnja krompira u tom godišnjem dobu je skoro nemoguća. Čim je temperatura preko 30 stepeni, krompir prestaje da raste”, istakao je Milić.

On je kazao da se lako može desiti da se ponovi situacija od prije nekoliko godina, kada je zbog sličnih vremenskih prilika, cijena krompira bila drastično veća:

“Cijelo ljeto je kilogram krompira bio 50 centi, što nije realno za naše uslove. Prosječna cijena krompira je oko 25 centi”.

Poljoprivrednicima će, kako je kazao, ove godine biti teže jer će posao koji su inače radili tri mjeseca, morati da odrade za 15 do 20 dana.

“Ako nevrijeme potraje još 20 dana, ne znam da li ima smisla započinjati neke od proizvodnji”, kazao je Milić.

Mnogi poljoprivrednici su sjeme i đubriva kupili još u januaru, te će, smatra Milić, uprkos svemu, morati da ga zasade.

“Koliko će sve ovo uticati na tržište ne zavisi od crnogorske proizvodnje, nego od regiona. Vidim da smo svi u nekoj sličnoj situaciji, pa će vjerovatno ta cijena negdje u julu biti malo uvećana”, rekao je Milić.

Poljoprivrednik iz Vuksanlekića, Albert Camaj, kazao je da je pod vodom deset tona krompira, koje je zasadio na zakupljenom imanju, blizu Skadarskog jezera. Štetu je prijavio Opštini Tuzi, gdje mu je rečeno da će ekipa izaći na teren.

“U garaži imam još tone krompira koji treba da zasadim...Da je ovo početak sezone, ne bih sadio ni kilo”, istakao je Camaj.

Proizvođač organske smokve i divljeg nara, Dimitrije Mugoša iz Donje Gorice, kazao je da zbog velike vlage može malo kasniti rod voćki, ali da značajnije štete nije imao.

“Smokva je otporna na vlagu, a nije ni zemlja podvodna, već je teren pjeskovit. Jedino se bojim mraza s obzirom da su najavili zahlađenje. Ako bude mraza, neće biti dobro”, istakao je Mugoša.

Vujašević u posljednji čas spasio pčele od poplave

Obilne padavine napravile su probleme i pčelarima, koji su bili prinuđeni da košnice sklone na sigurnije mjesto.

Pčelar Miloje Vujašević je kazao “Vijestima” da je 48 košnica, koje su se nalazile u pčelarskom kontejneru u zetskom selu Gostilj, uspio da evakuiše u poslednji čas.

“S obzirom da su se pčele nalazile u pčelarskom kontejneru, izbjegnuta je materijalna šteta koja ne bi bila mala. Košnice su prevezene čamcima na sigurno, a kontejner je ostao da čeka povlačenje vode sa livada, kako bi i njega bezbjedno dislocirali”, kazao je Vujašević.

Bonus video: