Zbog neposlušnih kupača spasiocima potrebna pomoć države

Kupač mora biti smiren i siguran da će ga struja vratiti, možda sto ili dvjesta metara dalje, ali panika definitivno vodi u smrt
293 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 17:43h

"Tata, ne mogu da dotaknem dno", čuo je svoju kćerku. Kao dobar i iskusan plivač koji je u nekoliko navrata izvlačio utopljenike iz pomahnitalog mora, dobro je znao sve ćudi Velike plaže, te da u moru pribranost život znači.

U trenutku kada je čuo da ga kćerka doziva, voda mu je bila malo iznad koljena, ali je u djeliću sekunde shvatio da je djevojčica kliznula u jednu od rupa koje naprave veliki talasi i jaka strujanja, kakva su tog dana bila na Velikoj plaži.

Hitro je skočio za njom i prvi put u životu obuzela ga je panika - u pitanju je bio život njegovog djeteta. I, umjesto da je vrati pola metra, na mjesto gdje je stajao samo sekundu ranije, instinktivno je počeo dijete da “baca” naprijed prema kopnu.

Ni sam nije mogao da dohvati dno, pa je morao da zaroni i da se nogama odgurne da bi kćerku “bacio” što dalje prema kopnu.

Jake struje vraćale su ga nazad, ali se očajnički borio. Ni o čemu nije mislio samo o tome kako da spasi dijete. Borba sa talasima i strujama trajala je oko 15 minuta.

Kada se, iznemogao, srušio na pijesak, kao iz daljine čuo je kćerku kako ga moli da je opet “bacaka” kroz more. Dijete nije shvatilo da se bezbrižno kupanje u talasima pretvorilo u dramatičnu borbu za dva života.

Borba sa jakim strujama i velikim talasima

Priča sa srećnim krajem, koju je ispričao jedan Ulcinjanin, slikovito govori o ćudima jedne od najljepših plaža na Mediteranu, koja je ove godine u rasponu od desetak dana već odnijela dva mlada života - krajem maja žrtva talasa i strujanja bio je učenik iz Novog Pazara, a juče radnik Termoelektrane u Pljevljima, koji je u Ulcinj sa kolegama stigao na igre radnika Elektroprivrede.

Zajedničko u oba slučaja, kao i u priči Ulcinjanina, jesu veliki talasi i jake struje.

Na kupalištu Belvija, gdje se utopio Veselin Mijatović, bila je istaknuta crvena zastavica - znak da je kupanje isuviše opasno, posebno za neplivače.

Spasilac Jovan Knežević uzalud je duvao u pištaljku jer ga kupači ne slušaju - talasi su veliki izazov da bi ih propustili.

Spasilac Jovan Knežević uzalud je duvao u pištaljku jer ga kupači ne slušaju - talasi su veliki izazov da bi ih propustili.

“Vjerovatno dođu nakratko, pa ne žele da propuste nijedan dan na plaži, a posebno užitak u talasima”, kaže Jovan, još potresen zbog prekjučerašnjeg slučaja.

On tvrdi da su uzroci utopljenja talasi i strujanja.

“Ljudi se opuste, a kada ih struje povuku, počinju da se bore. To dovodi do gubitka snage, a kod slabijih plivača i panike, što može biti kobno”, kaže Mijatovićev kolega iz Berana Dejan Đeković, žaleći zbog rano prekinutog života.

“Čuli smo da je prije tri mjeseca dobio kćerku. Stvarno tužno”, kaže Đeković, koji je jučerašnji dan iskoristio da se još jednom okupa prije odlaska kući, jer su susreti zbog tragedije prekinuti.

Ističe da je, nakon tog slučaja, “malo nelagodno biti u talasima”.

“Opasno je”, opisuje Đedović doživljaj u talasima.

Međutim, sada je izvjesno da su neophodne bolje spasilačke službe, ne u pogledu stručnosti, već opremljenosti.

“Mi makar pokušavamo da se pridržavamo pravila. A, pogledajte samo one tamo. Ovaj spasilac odlično radi svoj posao, ali sve je uzaludno. On je i juče bio na visini zadatka, ali, eto, nesreće se događaju”, kaže Đedović.

Na Velikoj plaži postoji sijaset divnih kupališta, a čak pet su nosioci Plave zastavice. Međutim, sada je izvjesno da su neophodne bolje spasilačke službe, ne u pogledu stručnosti, već opremljenosti.

Jasno je da su prijeko potrebni spasioci i na moru, makar na skuterima ako nema helikoptera, kao u razvijenijim turističkim zemljama svijeta. Ali, zakupci kupališta kažu da ne mogu sve sami. Potrebna im je pomoć i strategija države.

Hitan dogovor

Direktor ulcinjskog Doma zdravlja Gani Karamanaga ocijenio je da je trenutak da se okupe predstavnici Opštine, Komunalnog, policije i zakupaca kupališta, kako bi dogovorili što bolju koordinaciju koja, smatra, može smanjiti broj utopljenja.

“Takav sastanak imali smo nakon 2006, u kojoj smo imali deset utopljenja, i on je urodio plodom, jer smo iz godine u godinu imali manje utopljenja, a lani nijedno”, kazao je Karamanaga.

On pojašnjava da se utopljenja uvijek događaju kada je more uzburkano, a često na Velikoj plaži “koja je potpuno otvorena prema pučini”.

“Pored prirodnih faktora, kada je more uzburkano a strujanja jaka, na utopljenja utiče i nespremnost kupača na saradnju sa spasiocima. Takođe, sva kupališta moraju imati svu neophodnu opremu za spasavanje”, ocijenio je Karamanaga.

Najopasniji dio Velike plaže je oko ušća Bojane koja u velikoj mjeri utiče na struje koje su uglavnom južne i teku našom obalom ka “Otrantu”.

“Kada neiskusni kupač krene i odjednom potone, doživi neku vrstu psihološkog šoka, koji dovodi do davljenja. Posebno ako su još i veliki talasi, koji takve kupače poklope i napune im usta vodom”, kazao je tada “Vijestima” Mitrović.

On je isticao da je najopasniji dio Velike plaže oko ušća Bojane koja, kako je rekao, u velikoj mjeri utiče na struje koje su uglavnom južne i teku našom obalom ka “Otrantu”.

“U svakom slučaju, kupač u takvim situacijama mora biti smiren i siguran da će ga struja vratiti, možda sto ili dvjesta metara dalje, ali panika definitivno vodi u smrt”, objasnio je Mitrović, koji je slovio za maestralnog poznavaoca ulcinjskog podmorja i njegove konfiguracije.

Galerija

Bonus video: