Zbog nove deponije u Rujištima sijevale i pesnice

Poslije prepirki i više dobacivanja mještana Bubanja i drugih sela, koji se protive izgradnji, svađa je prerasla u fizički sukob u kojem je sijevalo više pesnica
122 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2014. 18:44h

Najavljeni protest zbog izgradnje opštinske deponiije, u selu Rujišta između beranske i bjelopoljske opštine, kulminirao je danas svađom i tučom, nakon što je nekoliko mještana tog sela traktorima i drugim vozilima spriječilo komšije susjednih sela da dođu do mjesta izgradnje deponije.

Poslije prepirki i više dobacivanja mještana Bubanja i drugih sela, koji se protive izgradnji, svađa je prerasla u fizički sukob u kojem je sijevalo više pesnica. Ipak, pribrani mještani s obje strane spriječili su veće sukobe.

Opština Berane nakon zabrane odvoženja na Vasove vode, odlagala je donedavno otpad u Rožajama, ali su se i tamo mještani pobunili pa je našla novu lokaciju u selu Rujišta, koje iako na granici dvije opštine pripada beranskoj MZ Bubanje.

Izgradnju deponije u mjestu Rujišta opštini su predložili mještani tog sela, tvrdeći da postoji dobra lokacija u selu i da to ne predstavlja nikakvu opasnost po okolinu. Razlog takve ponude su prije svega surovi uslovi života i loš put prema ovom planinskom selu, u koje je zimi teško dopremiti i džak brašna. Zato im je zauzvrat obećan asfalt kao i nekoliko zaposlenja.

Međutim, tako ne misle mještani susjednih sela iz Bubanja, Štitara, Brzave i Prijeloga, koji su i zakazali protest.

Vlado Bubanja je kazao da je nezamislivo da na tom mjestu bude deponija jer osim što tu izviru dvije rijeke – Prijeloška i Štitarska, sve vode za sela Bubanje, Štitari i Brzava idu sa Rujišta, koja se nalaze na područja na oko 1100 metara nadmorske visine.

„Tu je i vrelo sa snagom od više od 50 litara u sekundi i dio Bubanja želi da dovede vodu kućama iz tog izvora, a samo 150 metara iznad tih izvora, rašćižava i priprema teren za deponiju“, kazao je Bubanja i dodao da je odluku o saglasnosti sačinilo 5-6 ljudi bez ikakavog zbora građana, tražeći ono što su 4 mjesne zajednice već odbile. On je istakao da će tražiti da se takva nezakonita odluka poništi. Pojasnio je da su mještani željeli da protestvuju na mjestu deponije ali da su ih komšije iz Rujišta fizički spriječili da dođu tamo, iako je skup prijavljen policiji .

Predsjednik MZ Bubanje i Žurena Radonja Korać, kazao je mještani čvrsto stoje iza odluke o gradnji deponije u Rujištu.

"Ovo je naša teritorija, mi smo vlasnici naših imanja i ne damo ovo ovdje. Mi smo zaposlili četiri naša čovjeka odavde, ode nam sva omladina, koji bi mogli da formiraju porodice ovdje. Kada se popravi put, vjerovatno će ih se još zaposliti. Ova deponija ne smeta apsolutno nikome“, kazao je Korać i pozvao stručnjake da dođu i daju svoju riječ.

Korać tvrdi da od deponije ne prijeti nikakva šteta vodama i okolini i da je mjesto deponije daleko od izvora.

Galerija

Bonus video: