Zbog poreskog duga blokirana Pavličićeva zemlja na Havajima

Pavličićeva firma „Montecco development“ je vlasnik 37 hiljada kvadrata. Opštini Budva dužna za porez 8.500 eura
658 pregleda 3 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.06.2018. 18:47h

Opština Budva blokirala je zbog poreskog duga od 8.500 eura zemljišni kompleks od 37.800 kvadrata na jugoistočnom dijelu ostrva Sveti Nikola, naspram Staroga grada, vlasništvo danilovgradske firme „Montecco development“ biznismena Predraga Pavličića, supruga zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentine Pavličić.

Hipoteka na atraktivni komad popularnih Havaja, upisana je 4. juna kao teret u katastarsku evideniciju Uprave za nekretnine.

„Hipoteka u ukupnom iznosu od 8.566,76 eura traje do izmirenja poreskog duga, a u korist Opštine Budva“, stoji u listu nepokrertnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

U Centralnom registru privrednih subjekata stoji da je Pavličić osnivač i izvršni direktor „Montecco development“. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donijela rješenje o pokretanju postupka prinudne naplate, te ostavili zakonski rok od deset dana, da Pavličićeva firma izmiri dugovanje. Pozivajući se na Zakon o lokalnoj administraciji, Opština Budva je iskoristila pravo da ukoliko ne bude poštovana obaveza, obezbjeđenje poreskog potraživanja će izvrši preko založnog prava na nekretnini. Inače, zemljišni kompleks se već nalazi pod hipotekom jedne crnogorske banke, na osnovu više kreditnih linija.

„Montecco development“ je više od decenije vlasnik zemlje, koja izlazi na jednu od najljepših plaža na ostrvu Sveti Nikola. Zbog nedostatka planske dokumentacije, ovaj dio ostrva, za razliku od susjednog zemljišnog kompeksa, koji je u vlansništvu bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, je ostao građevinski netaknut.

Pavličićev prvi komšija, nekada je bio lider srbijanske partije JUL Nenad Đorđević, koji je zemljišni kompeks od 33 hiljade kvadrata, kupio od sestara nasljednica Vukčević, koje su bile i vlasnice zemlje na kojoj je sada uknjižen „Montecco development“.

Pavličić se uzdržao od gradnje jer nije postojala planska dokumentacija za ostrvo. To nije smetalo Đorđeviću da na divlje, na svome imanju, izgradi nekoliko kamenih prizemnih građevina, te naspe gotovo 400 metara plaže. Nakon što je država reagovala te porušila dio jednog od divljih objekata, Đorđević se 2007. odlučuje da za 20 miliona eura zemlju proda firmi „San investments“ srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta. Subotić prošle godine zemlju preprodaje za 24 miliona eura, trenutno najbogatijem Crnogorcu – Šinavatri, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi eura.

Tek nakon što bude usvojen kontroverzni Plan posebne namjene za obalno područje, ostrvo će biti urbanizovano, čime se stiče mogućnost da mnogobrojni vlasnici pokrenu proceduru gradnje.

Pavličićeva firma, kako stoji u finansijskom iskazu predatom Poreskoj upravi, prošlu godinu je završila u minusu od 5.387 eura, a ukupni gubitak akumulirao je na 46.399 eura. Stalna imovina firme je 1.356.600 eura.

Osudila budvanske čelnike za korupciju

Prije nego što je dobila funkciju u Strazburu, Valetina Pavličić je svojevremeno kao sutkinja podgoričkog Višeg suda donijela osuđujuće presude u prvim korupcionaškim aferama protiv budvanskih čelnika - „Zavala“ i „Košljun“.

U spuški zatvor je između ostalih poslala nekadašnje gradonačelnike Rajka Kuljaču i Lazara Rađenovića, kao i bivšeg sekretara za investicije Dragana Marovića, brata Svetozara Marovića.

Bonus video: