Zbog povećanja poslaničkih zarada, studenti traže subvencije za smještaj

Svi koji su bili za donošenje odluke o povećanju zarada poslanicima pokazali da u njima nema ni malo saosjećajnosti, smatraju u SP
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.09.2011. 16:58h

Studentski parlament (SP) crnogorskog Univerziteta je, zbog povećanja plata poslanicima u Skupštini, zatražio da država izdvoji novac za subvencioniranje troškova za visokoškolce koji borave privatnom smještaju.

Iz SP su, u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, kazali da su svi koji su bili za donošenje odluke o povećanju zarada poslanicima pokazali da u njima nema ni malo saosjećajnosti, “kako za nas mlade, tako i za sve građane koji od svojih zarada jedva egzistiraju”.

"Ovo nezadovoljstvo proističe iz prostog razloga što država svojim odlukama smanjuje finansiranje, ionako malih pripravničkih zarada, štedi na mladima, a sa druge strane povećava, ionako velike, plate poslanicima u Skupštini”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da ih je “država izdala”.

"Našim kolegama diplomcima smanjuju finansiranje pripravničkih zarada, studentski krediti su izuzetno mali i za njih se iz budžeta ne izdvaja dovoljno novca, a mjesta u studentskim domovima nema dovoljno za sve koji ih zaslužuju”, kazali su iz SP.

Oni su zatražili da država izdvoji novac za subvencioniranje troškova smještaja za hiljadu studenata u privatnom smještaju.

"Ovo je nužno prelazno rješenje dok se ne izgrade novi domski kapaciteti koji su planirani tek za 2016. godinu. Takođe, tražimo da se broj opredjeljenih dvije hiljade stipendija poveća za 50 odsto i time proširi spisak ljudi koji će ove godine ostvariti pravo na kreditiranje”, navodi se u saopštenju.

Kako su pojasnili, za realizaciju tog paketa iz budžeta potrebno je izdvojiti oko milion eura.

“Ta cifra se opredjeljuje na dodatnih dvije hiljade studenata i, ako je uporedimo sa cifrom od oko pola miliona eura koliko iznosi povećanje zarada za svega 81 poslanika na godišnjem nivou, je zanemarljivo mala”, smatraju u SP.

Oni su zatražili i da se donesu zakonski okviri kojima će se omogućiti postojanje studentskog servisa čija će osnovna djelatnost i zaduženje biti pronalaženje posla za studente.

"Smatramo da je servis ovog tipa više nego potreban studentima jer će im olakšati da dođu do posla, a samim tim i do novca”, smatraju u SP.

Bonus video: