Zbog toplog vremena u oktobru istrunule stotine tona kupusa

Prethodnog mjeseca nije bilo velike potražnje za kupusom, jer su visoke temperature građane “udaljile” od spremanja turšije
151 pregleda 1 komentar(a)
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.11.2013. 19:01h

Visoke temperature vazduha tokom oktobra uzrokovale su truljenje bijelog kupusa u Malesiji i Zeti, ali proizvođači tvrde da ga na tržištu ipak ima u dovoljnim količinama.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić kazao je da to neće uticati na povećanje cijene, jer je bilo zasađeno više nego što je potrebno domaćem tržištu.

"Viškovi kupusa, koji su bili proizvedeni na teritoriji Malesije i Zete, su na jedan način sami sebe riješili. Cijena kilograma kupusa na pijacama je 10 centi, što i nije neka zarada”, rekao je Milić.

On je pojasnio da je do truljenja kupusa došlo prije petnaestak dana, kada su nakon kiša nastupile velike vrućine.

“Klimatske promjene su uticale na kupus, koji nije mogao da podnese visoke temperature, a bio je spreman za tržište. Istrunuo je na njivama... Meni je propalo oko 200 tona“, istakao je Milić.

On je rekao da prethodnog mjeseca nije bilo velike potražnje za kupusom, jer su visoke temperature građane “udaljile” od spremanja turšije.

“Nemoguće je da jedna prosječna porodica nije u stanju da odvoji 10 eura, koliko košta 10 kilograma kupusa i ostali troškovi, da bi se napravila zdrava turšija”, smatra Milić.

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić potvrdio je da su istrulile velike količine bijelog kupusa, pogotovo u selima Bistrice, Kurilo, Bijelo Polje, Gostilj, koja su bliža Skadarskom jezeru.

“I pored toga što imamo domaćeg kupusa da bi se moglo poklopiti tržište, čak i da se izvozi, imamo prisutan uvoz kupusa po smiješnim cijenama. To neće poremetiti tržište, osim što će napraviti štetu proizvođačima koji neće moći da naplate to što su se mučili”, kazao je Aligrudić.

Bonus video: