Zbog varljivog vremena propadaju zasadi lubenice, paprike...

Tokom niskih noćnih temperatura biljke imaju loš priraštaj, što za posljedicu ima kašnjenje gotovog proizvoda.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2011. 16:05h

Često smjenjivanje toplih i hladnih dana najmanje pogoduje poljoprivrednicima koji se ovog proljeća zbog nestabilnih vremenskih prilika bore sa biljnim bolestima, a mnogima su propali zasadi jagoda, lubenice, paprike, paradajza...

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika Zete „Ratar” Mladena Aligrudića, najveću štetu pretrpjeće jagode, koje su sada u punoj berbi na otvorenom prostoru.

"Jagoda ne trpi vlagu, koja se neminovno javlja nakon visokih temperatura i vlažnih dana, i uzrokuje trulež. Štete će nastati i na već zasađenom povrću, poput lubenice, krastavca, paradajza, paprike, jer niske noćne temperature slabe razvoj povrća, koje tad samo vegetira", kazao je Aligrudić.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača iz Malesije Zef Dedvukaj kazao je “Vijestima” da mu je od zasađenih 20 rala lubenice, zbog hladnoće već propalo deset.

"Takvo stanje pojačaće troškove poljoprivrednicima, koji će da bi izliječili biljne bolesti, morati da izdvoje dodatna sredstva za nabavku fungicida, a moraće i zemljište ponovo prihraniti. Najuspješnija fabrika povrća - proizvodnja na otvorenom, sada je pokazala i svoje nedostatke", smatra predsjednik “Ratara”.

I vinogradari će, prema njegovim riječima, morati da sprovedu dodatna prskanja loze, dok će koristi od trenutnih vremenskih prilika imati jedino ratari.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača iz Malesije Zef Dedvukaj kazao je “Vijestima” da mu je od zasađenih 20 rala lubenice, zbog hladnoće već propalo deset.

Dedvukaj je kazao da mu je lubenica više napredovala za dva sunčana dana tokom prethodne sedmice, kada je noćna temperatura bila oko 15 stepeni, nego za prethodnih 20 dana, koji su bili hladniji.

"Zameci lubenice otpadaju kada je hladno, a za njen optimalan razvoj potrebno je da noćna temperatura bude oko 14 ili 15 stepeni. Propalih deset rala, nadoknadiću tako što ću zasaditi isto toliko, jer već imam pripremljen rasad", rekao je on.

Smjena kiše i sunca, prema njegovim riječima, najviše odgovara krompiru.

"Zasadio sam oko pet rala krompira, koji za sada odlično napreduje. Malo sam smanjio proizvodnju u odnosu na prošlu godinu, jer je ulog veliki", kazao je Dedvukaj.

Dedvukaj: Prinosi manji za 30 odsto

Dedvukaj smatra da će ovogodišnja sezona kasniti zbog nepovoljnih vremenskih prilika i da će prinosi biti manji za 30 odsto. Ističući da bi proizvođače bankrota mogao spasiti samo izvoz povrća, on je naveo da bi otvaranje tržišta koristilo i poljoprivrednicima i državi.

"Naše tržište može da snabdije deset većih poljoprivrednih proizvođača. Moramo na neki način vratiti uložena sredstva, jer su mnogi od nas ostali dužni poljoprivrednima apotekama, kako bi obezbijedili zasade, đubrivo i ostale potrepštine", rekao je Dedvukaj.

On je apotekama dužan oko 15.000 eura, te od sezone očekuje da prvo vrati uloženo, a tek onda da ostvari dodatnu zaradu. Aligrudić smatra da ukoliko sadašnje vremenske prilike ne potraju duže od nekoliko dana, neće bitnije uticati na sezonu.

"Ipak, to pruža šansu nadležnima da se, sada kada vide sa kojim se sve problemima suočavaju poljoprivredni proizvođači, pokrenu i omoguće im bolji plasman proizvoda", kazao je Aligrudić, dodajući da svi pomenuti problemi nijesu toliko veliki, kada se uporede sa brigom poljoprivrednika da li će proizvedeno povrće prodati.

Bonus video: