Zbunjujuća raskrsnica u BP: Nadležni tvrde da je kao u Londonu i Tokiju

“Izišao sam iz automobila da pitam o čemu se radi. Ovo je potpuno zbunjujuća raskrsnica i ovako nešto nigdje nisam vidio”, kazao je jedan od vozača, koji nije želio da mu se ime pominje
670 pregleda 25 komentar(a)
Raskrsnica, Bijeo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Raskrsnica, Bijeo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.06.2018. 19:45h

Izgled nove raskrsnice kod Osnovne škole “Marko Miljanov”, na magistralnom putu Bijelo Polje-Ribarevine, proteklih dana izazvao je lavinu negativnih komentara i podsmjeha na društvenim mrežama, ali i čuđenje vozača i pješaka.

Nadležni, međutim, tvrde da je riječ je o jednoj od najmodernijih raskrsnica, kakve postoje u velikim svjetskim centrima, poput Londona i Tokija.

Jedan od dugogodišnjih vozača ispričao je za “Vijesti” da vozači danima izlaze iz automobila jer ne mogu da se načude pješačkim prelazima “išpartaniim” u svim pravcima, čak i unakrsno.

“Izišao sam iz automobila da pitam o čemu se radi. Ovo je potpuno zbunjujuća raskrsnica i ovako nešto nigdje nisam vidio”, kazao je jedan od vozača, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Slični su bili komentari i drugih, dok su učenici kazali da im je sada mnogo lakše da pređu ulicu do škole.

Taksista je kazao da je raskrsnica urađena po pravilima i da je trebalo ranije da se uradi prije završetka školske godine.

“Zagonetna jeste ali je urađena po propisima. Posebno mi se dopada što je trotoar za djecu od ulice odvojen ogradom, pa su i djeca bezbjedna i vozači ne mogu više da se parkiraju na takvim mjestima i sada ne mogu na tom mjestu da se parkiraju”, kazao je on.

Sekretar Sekretarijata za saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Opštine Bijelo Polje Dejan Luković je kazao da je semafor sa modernom raskrsnicom postavila kompanija “PTT Inženjering” iz Podgorice, koja je i finansijer projekta vrijednog 43.000 eura, te da je za sada pušteno u rad samo žuto trepćuće svijetlo.

“Ovim projektom je riješena horizontalna i vertikalna signalizacija. Projekat, koji je revidovan od strane licencirane kuće je uradio saobraćajni vještak Milenko Čabarkapa. U semafore će biti ugrađeni brojači trajanja vremena crvenog i zelenog svijetla. Radi se o najmodernijim semaforima, koji pored brojača imaju i senzore koji registruju pješake koji dodirom mogu da promijene vrijeme trajanja crvenog svijetla, kako bi prelazak pješaka bio što bezbjedniji”, kazao je Luković.

On je naveo da u trenutku kada djeca dobijaju zeleno svijetlo sva vozila iz svih pravaca dobijaju crveno, kako bi se povećala njihova bezbjednost u toj osjetljivoj zoni.

“Kada se upali znak za zeleno svijetlo, djeca mogu da se kreću u svim pravcima, pravo i dijagonalno, da bi prešli ulicu”, kazao je Luković napominjući da je sve urađeno u skladu sa zakonom o saobraćajnim propisima.

Luković kaže da je čuo za brojne negativne komentare, ali da ljudi negativno pričaju o tome zato što im je to nepoznato i što nisu nailazili na takve rasksnice.

Predsjednik NVO “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević je kazao da je nova rasksnica zbunjujuća za sve učesnike u saobraćaju, kao i svi saobraćajni znakovi u gradu.

“Zato je neophodno ozbiljnije prići postavljanju saobraćajnih znakova u skladu sa Zakonom o saobraćaju”, kazao je on, dodajući da će ta NVO podnijeti Opštini inicijativu za postavljanje semafora na rasksinici ulica Živka Žižića i Tršove koji bi rasteretio saobraćajnu gužvu u gradskom jezgru.

“Posebno imajući u vidu da saobraćaj kod autobuske stanice bolje radi kada se semafori pokvare”, kazao je Janjušević.

Čabarkapa: Cilj je da se maksimalno zaštite djeca

Autor projekta, vještak saobraćajne struke Milenko Čabarkapa je kazao da je rješenje urađeno u skladu sa projektnim zadatkom sa ciljem da se maksimalno zaštite djeca pješaci u zoni škole.

“To podarazumijeva komplementarnost sa radom semafora, a u planu tempiranja određeno je ekluzivno zeleno svijetlo za pješake i djecu. Ta ekskluzivnost vremena podrazumijeva zaustavljanje svih tokova kretanja vozila na raskrsnici, čime je postignuto da ne postoji nijedan potencijalni konflikt pješaka i vozila, što znači da je ispunjen cilj da djeca pješaci budu maksimalno zaštićeni. Istovremeno, da bi se skratilo vrijeme prolaska djece kroz raskrsnicu klasičnim putanjama pješačkih prelaza, projektovao sam dijagonalne pješačke prelaze po modelu ‘Dijagonal pedestrijan crossing’”, kazao je Čabarkapa dodajući da je u pitanju model koji je nastao u potrebi da se zaštite djeca pješaci na signalisanim raskrsnicama, a koji istovremeno smanjuje vrijeme čekanja vozila dok pješaci prođu kroz raskrsnicu.

Bonus video: