Zdravko Cimbaljević jedan od junaka dokumentarca “Sigurna zemlja”

Film prikazuje sami proces traženja azila, razloge i situacije u matičnim zemljama, kao i prepreke sa kojima se tražioci azila po onovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta suočavaju prilikom ulaska u zemlju, same procedure apliciranja za azil, kao i kasnijih okolnosti života u Kanadi
20 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Screenshot (YouTube)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.02.2016. 16:29h

U LGBTIQ Socijalni Centar premijerno je prikazan dokumentarni film “Sigurna zemlja” (Safe country), režisera Roba Istona, koji se bavi temo izbjeglica i tražioca azila u Kanadi, po osnovu seksualne orijentacije I rodnog identiteta.

Film prati tri skorija slučaja, između ostalih i priču Zdravka Cimbaljevića, prvog javno deklarisanog homoseksualca u Crnoj Gori i prvog izvršnog direktora LGBT Foruma Progres.

Film prikazuje sami proces traženja azila, razloge i situacije u matičnim zemljama, kao i prepreke sa kojima se tražioci azila po onovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta suočavaju prilikom ulaska u zemlju, same procedure apliciranja za azil, kao i kasnijih okolnosti života u Kanadi.

Pravni osvrt na proces traženja azila dao je advokat za imigracije Piter Edelman koji je naglasio učestalost ovih slučajeva kao posledicu izuzetno loših zakonskih ili društvenih prepreka koje LGBT osobe doživljavaju u svojim matičnim zemljama.

Film takođe prikazuje intimne intervjue sa troje protagonista, tražioca azila, uključujući i Cimbaljevića, o tome šta za njih na ličnom nivou znači živjeti dostojanstveno u sigurnoj zemlji, bez straha od progona.

Bonus video: