Zdravstvenim radnicima zabranjeno da predlažu zamjenska mlijeka

„Majke moraju da budu informisane da je dojenje moguće bilo gdje i kada – na poslu, na ulici, ustanovi, pozorištu“, piše u Kodeksu
65 pregleda 6 komentar(a)
formula, mlijeko, Foto: Shutterstock
formula, mlijeko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2017. 20:41h

Zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove u Crnoj Gori više ne smiju da promovišu i predlažu roditeljima beba određena zamjenska mlijeka niti da promovišu da promovišu proizvode koji se koriste za ishranu beba, a na osnovu Kodeksa za reklamiranje zamjenskog mlijeka koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja.

„Zdravstvenim ustanovama je zabranjeno da promovišu formule zamjenskih mlijeka. Zdravstvene ustanove ne mogu prihvatiti donirane zalihe zamjenskih mlijeka od proizvođača i distributera već isključivo moraju izvršiti nabavku po veleprodajnim cijenama u skladu sa principima Baby friendly inicijative i Baby friendly zajednice javnih nabavki“, piše u Kodeksu, prenosi portal Roditelji.

Ovaj dokument, koji je od danas obavezujući za sve zdravstvene radnike i ustanove u Crnoj Gori, pripremljen je na osnovu Kodeksa o reklamiranju zamjenskog mlijeka Svjetske zdravstvene organizacije, koji je donijet 1981. godine. Izrada nacionalnog Kodeksa dogovorena je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i Udruženja Roditelji početkom godine, nakon obraćanja Udruženja ovom resoru povodom nekoliko slučajeva i žalbi roditelja da su im od zdravstvenih radnika sugerisane konkretne vještačke formule, ali i da se njihove reklame i proizvodi mogu vidjeti u nekim savjetovalištima i porodilištima u Crnoj Gori.

U Kodeksu piše i da zdravstveni radnik ne smije zahtjevati ili primati poklone od od proizvođača ili distributera zamjenskih mlijeka, podnuđene koristi, povlastice ili obezbjeđivati drugu korist za sebe, bliske rođake, prijatelje ili druga pravna i fizička lica sa kojima ostvaruje privatni, poslovni ili politički kontakt i saradnju. Ako mu je ponuđeno nešto od navedenog, on će to odbiti, identifikovati osobu koja mu je to ponudila ako je to moguće i vratiti ponuđeno.

Zdravstveni radnik je discisplinski odgovoran za povrede standarda i pravila Kodeksa.

Cilj Kodeksa je, kako se u njemu navodi, očuvanje, afirmacija i unaprjeđenje dostojanstva i ugleda zdrstvenih radnika i porodica.

Zdrastveni radnici se obavezuju da u okviru optimalnih mogućnosti majkama pomognu da uspostave dojenje bebe.

„Upotreba zamjenskih mlijeka primjenjuje se u krajnjim situacijama. Infomacije o dojenju bebe moraju biti predstavljene u kontekstu nezamjenivnog načina ishrane bebe, dok zamjensko mlijeko mogu koristiti maje koje to žele za svoju bebu, ali uz prethodnu informisanost o prednostima dojenja“, navodi se u ovom dokumentu.

Majke moraju biti upoznate da je dojenje povezano sa smanjivanjem rizikom i za njeno i za zdravlje bebe.

Zdravstveni radnici su dužni da pomognu majkama kod dojenja uz obezbjeđivanje podrške svakom pojedinačnom slučaju. Ministarstvo navodi da sve majke treba da imaju tačne informacije i podršku porodice i sistema zdravstvene zaštite kako bi se povećalo njihovo povjerenje u sposobnost dojenja bez negativne percepcije u ponašanju prema dojenju.

„Majke moraju da budu informisane da je dojenje moguće bilo gdje i kada – na poslu, na ulici, ustanovi, pozorištu“, piše u Kodeksu.

Informacije ili edukativni, pisani audio ili vizuelnim materijal koji zdravstveni radnici nude majkama obezbjeđuje informisanost o prendostima dojenja u odnosu na nepotrebno ili nepravilno korištenje zamjenskog mlijeka prilikom ishrane bebe.

Izuzetno, ukoliko je to neophodno, ukoliko majka ne može da doji ili nema zamjensko mlijeko, porodica, odosno roditelji moraju biti informisani o socijanim i finansijskim implikacijama kod korištenja zamjenskih formula, zdravstvenim rizicima ishrane, neodgovarajućom hranom ili metodama hranjenja.

Bonus video: