Zec na Adi nelegalno gradi teretanu ili market

HTP Ulcinjska rivijera nije resornom Ministarstvu prijavila građevinske radove u krugu nudističkog naselja na Adi
478 pregleda 14 komentar(a)
divlja gradnja Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
divlja gradnja Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 06.04.2018. 18:22h

Hotelsko-turističko preduzeće „Ulcinjska rivijera” nelegalno gradi prizemni objekat na Adi, uprkos tome što je urbanističko-građevinski inspektor donio rješenje o zabrani izvođenja radova.

Objekat veličine oko 100 kvadrata nalazi se u krugu nudističkog naselja, sa lijeve strane, u blizini skretanja za Barbanu, a radi se navodno o budućoj teretani ili prodavnici.

Prijavu Ministarstvu turizma i održivog razvoja podnio je načelnik ulcinjske komunalne policije Saubih Mehmeti 2. aprila.

“Tokom redovne kontrole, 27. marta identifikovan je nelegalan građevinski objekat na lokaciji Ada Bojana. S tim u vezi, dostavljamo vam i foto dokaz sa opisom, na nadležnost i postupanje” piše u dopisu Mehmetija.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” je potvrđeno da je HTP Ulcinjska rivijera, na čijem čelu je Radomir Mikan Zec, u krugu nudističkog centra Ada Bojana u grubim građevinskim radovima izgradila prizemni objekat.

“Shodno iskazu investitora, namjera je bila da se obnovi objekat koji je već ranije postojao, a koji je oštećen uslijed vremenskih nepogoda. Međutim, investitor nije prijavio radove u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, te je iz tog razloga urbanističko građevinski inspektor donio zabranu radova”, odgovoreno nam je iz tog resora.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, urbanističko-građevinski inspektor rješenje o zabrani radova donio je tokom prošle sedmice.

Bez obzira na ovo rješenje, investitor je nastavio sa radovima.

Tako su juče na gradilištu bila četiri radnika, dok se ispred objekta nalazio kamion, a u blizini šoder i vreće cementa i kreča.

Jedan od radnika nezvanično nam je rekao da Ulcinjska rivijera planira da tu otvori prodavnicu ili teretanu.

Nakon što je u višedecinijski zakup izdala hotele “Olimpik” i “Belvi” na Velikoj plaži, Ulcinjska rivijera sada gazduje samo nudističkim naseljem na Adi, čija se privatizacija uskoro najavljuje.

Zec godinama odbija saradnju sa “Vijestima”.

Ovo je samo jedan u nizu primjera divlje gradnje u Ulcinju koja je eskalirala prošle i pretprošle godine, ali su prijavljeni investitori na sudu prošli sa blagim kaznama.

Osnovnom sudu u Ulcinju tokom 2017., stigla su ukupno 22 optužna predloga zbog krivičnog djela građenja objekata bez građevinske dozvole, od koji nijedan nije odbačen.

“Vijestima” je u sudu saopšteno da je tokom 2017., bilo 19 osuđujućih presuda zbog tog krivičnog djela i jedna odbijajuća.

Divlji graditelji u skoro svim slučajevima osuđeni su na šest mjeseci zatvora pod uslovom da u naredne dvije godine ne počine isto krivično djelo.

U Donjem Štoju i na Pinješu na “divlje” grade uglavnom penzioneri

Najveći broj osuđenih nelegalnih graditelja tokom prošle godine gradio je ili dograđivao u Donjem Štoju i na Pinješu.

Zanimljivo da se radi uglavnom o penzionerima ali ima i profesora, domaćica, nezaposlenh, konobara i pekara.

U prvoj polovini ove godine bila je jedna odbijajuća presuda dok je jedan postupak još u toku.

“Od početka ove godine, osnovno tužilaštvo sudu nije podnijelo nijedan predlog zbog krivičnog djela građenje objekata bez dozvole”, odgovorili su “Vijestima” iz Osnovnog suda.

I ljudski faktor ljetos zatvorio ušće Bojane

Ušće desnog rukavca rijeke Bojane je sredinom avgusta 2017. bilo potpuno zatvoreno.

Stručnjaci su upozoravali da se dijelom radi o prirodnom fenomenu, ali i da ljudski faktor ima značajnu ulogu.

“Intenzivna gradnja mega-kvadratnih vikendica iziskuje bespravnu sječu stabala koja se bacaju u rijeku. Zajedno sa onim koji u gornjem toku padaju zbog erozije, ta stabla na neki način prave jednu vrstu podvodne blokade jer se padajući na dno, talože u mulju i u kontinuitetu utiču na visinu dubine a time i protoka”, ocijenio je tada Predsjednik NVO “Zeleni korak” Dželal Hodžić.

Bonus video: