Zeković: Napuštam sud zbog mobinga i čelnika pravosuđa

Predsjednik suda je demantovao ocjene Zekovićeve, tvrdeći da je prema njoj postupao kao prema svakom drugom sudiji
859 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 19:36h

Sutkinja Osnovnog suda Maja Zeković, podnijela je juče ostavku na tu funkciju, nezadovoljna postupanjem rukovodstva pravosuđa. Kao razloge takvog čina, navela je višestruki mobing i opstruiranje njenog rada i napredovanja u karijeri od strane rukovodećih kadrova u pravosuđu.

Mobing i neprofesionalnost, sutkinja je adresirala na predsjednika suda Zorana Radovića, dok je za kršenje ustavnih prava i opstrukcije u napredovanju optužila Sudski savjet.

Radović je, međutim, za “Vijesti” demantovao ocjene Zeković, tvrdeći da je prema njoj postupao kao prema svakom drugom sudiji. On je rekao da su neosnovane njene ocjene o mobingu i diskriminatorskom odnosu.

Zekovićeva juče nije odgovarala na pozive redakcije “Vijesti”. U pismu koje je juče proslijedila Radoviću, ona je navela da se na postupanje predsjednika suda bezuspješno obraćala višim sudskim instancama.

“Polazeći od višestrukog mobinga i opstruiranja kojima sam izložena godinama od strane rukovodećih kadrova pravosuđa, o čemu sam se u dijelu koji se odnosi na neprofesionalno ponašanje i mobing od strane predsjednika Osnovnog suda više puta pritužbama obraćala i predsjedniku Višeg suda, kao i predsjedniku Sudskog savjeta, ali bez ikakvog rezultata, čime su mi onemogućeni osnovni uslovi za rad”, navela je Zeković u ostavci.

Zeković tvrdi da je diskriminisana u odnosu na ostale kolege jer ima najduži staž krivičnog sudije, a za mandata Radovića nikada nije bila član vanraspravnog sudskog vijeća

Prema informacijama “Vijesti” iz podgoričkog Osnovnog suda, sukob Zekovićeve i Radovića datira još od kada je ovaj sa mjesta barskog osnovnog tužioca, prije više od tri godine, izabran za predsjednika tog suda.

Zeković tvrdi da je diskriminisana u odnosu na ostale kolege jer ima najduži staž krivičnog sudije, a za mandata Radovića nikada nije bila član vanraspravnog sudskog vijeća.

To vijeće zaduženo je za potvrđivanje optužnica, donošenje odluka o spajanju kazne, brisanje osuda...

Radović je to potvrdio, uz obrazloženje da je za vanraspravno vijeće odredio sudije po godišnjem planu rada, a sa kojima su sudije bile upoznate na sjednici nakon njegovog donošenja.

On je rekao da Zekovićeva tada nije imala primjedbi.

Sutkinja je, prema informacijama “Vijesti”, ljuta na Radovića i zbog toga što joj je na nekoliko mjeseci uskratio stalnog zapisničara i tako je lišio mogućnosti da sudi.

Sagovornici “Vijesti” iz suda kao jedan od razloga sukoba između sudije i predsjednika suda navode i to što je Radović jedino njoj uskratio pravo na zakupninu stana, za šta dio novca plaća Sudski savjet. Ona je tvrdila da je Radović takvu odluku donio nezakonito, zloupotrebljavajući funkciju i, kako “Vijesti” saznaju, u sudskom postupku uspjela je da pobije tu odluku.

Radović je rekao da kategorički odbija da je diskriminisao koleginici. U prilog toj tvrdnji, navodi da je lično on Zekovićevu izabrao da bude predsjednik krivičnog odjeljenja u posljednje dvije godine.

"Ne znam njene motive": Radović

“Ja sam je lično izabrao za predsjednika krivičnog odjeljenja, lično sam je predložio da bude u rukovodstvu Udruženja sudija. Tačno je da je pisala pritužbu na moj rad predsjedniku Višeg suda, kojem sam ja nakon toga pisao izjavu. Nakon mog izjašnjenja predsjednik Višeg suda nije našao da sam je na bilo koji način doskriminisao”, rekao je Radović “Vijestima”.

On navodi da ne stoji ni tvrdnja kako je Zekovićevoj uskraćena daktilografkinja.

“Gdje će ko da radi, ne može da određuje sudija, niti da bira daktilografa po sopstvenoj volji. Time joj nije bio onemogućen rad, jer i kontrola, koja je skoro bila, nije utvrdila da se makar jedno suđenje odložilo jer nije bilo daktilografa”, rekao je Radović.

On je kazao da ne zna koji su motivi Zekoviću natjerali da iznese takve ocjene.

Za Viši sud ne biraju znanje

Zekovićeva je u ostavci Sudskom savjetu spočitala protekcionizam.

“Polazeći od višegodišnjeg kršenja odredbi čl. 7 i 8 Ustava od strane nosilaca rukovodećih funkcija u pravosuđu, koji su izazivanjem i podsticanjem netrpeljivosti kao i diskriminacijom, značajno urušili i ugrozili osnovna prava ovoj sudiji, a što se proporcionalno odrazilo na činjenicu, da i pored toga što sam za mjesto sudije Višeg suda u Podgorici konkurisala prvi put nakon više od 10 godina sudijskog staža, sa značajnim kontinuiranim rezultatima, usljed navedenih kršenja Ustava i Zakona o sudovima, nijesam prošla. Prošla je sudija koja ima upola manji sudijski staž i koja je bila predmet oštrih kritika, na godišnjoj kontroli od strane sudija Vrhovnog suda i apostrofirana kao primjer kako se sudijski posao ne radi”, navela je Zeković u ostavci.

Zeković je godinama, nakon kontrola Vrhovnog suda, ocjenjivana kao jedan od sudija sa najboljim radnim rezultatima. Akcija za ljudska prava nedavno je objavila analizu rada Sudskog savjeta, u kojoj se navodi da to tijelo nije ispunilo važne ciljeve iz Akcionog plana u pogledu unapređenja mehanizama za ocjenjivanje rada sudija i postupka njihovog imenovanja, da su obrazloženja o kandidatima šablonska i da kriterijumi u potpunosti nijesu precizirani.

Galerija

Bonus video: