Zeković: Policija nije adekvatno procijenila opasnosti po predstavnike CPC-a

Stojanović je odgovorio da je policija “problematici pristupila profesionalno i temeljno”, da su konstatovali da veći broj građana neće moći da prisustvuje raspravi
98 pregleda 3 komentar(a)
Kotor javna rasprava, Foto: Siniša Luković
Kotor javna rasprava, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.09.2015. 14:15h

Policijski službenici nijesu vršili propuštanje građana tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, već ovlašćeno lice Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. To se, između ostalog navodi u informaciji direktora Uprave policije Slavka Stojanovića Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

“Direktor Uprave policije informisao je Savjet 'da su u vezi navedenog događaja izuzeti svi raspoloživi snimci video nadzora u cilju prepoznavanja lica i daljeg postupanja u skladu sa zakonskim propisima, napominjući da je u toku preduzimanje ostalih mjera i radnji i utvrđivanja odgovornosti prisutnih građana'”, saopštio je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

On je pojasnio da je Savjet od Stojanovića zatražio precizniju informaciju jer se, kako je naveo, prateći pisanje medija i posebno analizirajući video sadržaje u vezi sa javnom raspravom u Kotoru “stekao prvi utisak da policija nije možda adekvatno i profesionalno procijenila okupljanje i pretpostavila moguće incidente”.

“Dodatno, mediji su izvijestili da su službenici policije, navodno po svojoj procjeni, propuštali građane - vjernike koji mogu prisustvovati javnoj raspravi. Takođe, nije poznato, pa se i za to interesovao Savjet, da li su organizatori javnih rasprava tražili procjenu bezbjednosnog rizika i kako su Uprava policije, CB Herceg Novi i OB Kotor bili pripremljeni za moguća veća javna okupljanja i remećenje javnog reda i mira”, kazao je Zeković.

“Stiče se utisak da policija nije adekvatno procijenila moguće opasnosti i opstrukcije po predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Poglavar CPC je prema dostupnim snimcima bio podvrgnut pljuvanju, vrijeđanju i omalovažavanju usled čega je došlo, prema jednom od snimaka, i do njegovog neposrednog fizičkog kontakta s jednom starijom građankom”, saopštio je Zeković.

Savjet je zatražio provjeru da li su starješine i policijski službenici adekvatno primjenjivali policijska ovlašćenja prema građanima i učesnicima rasprava, da li su izvršene odgovarajuće provjere i pripreme za ovaj i druge skupove te koje se radnje trenutno službeno preduzimaju povodom kršenja prava.

Stojanović je odgovorio da je policija “problematici pristupila profesionalno i temeljno”, da su konstatovali da veći broj građana neće moći da prisustvuje raspravi.

“Uzimajući u obzir ljudske resurse kojima raspolaže OB Kotor, upućeni su zahtjevi za angažovanje ispomoći. Imajući u vidu infrastrukturu Starog grada, te prilaza samom mjestu održavanja, smatramo da je angažovani broj službenika bio adekvatan sačinjenoj bezbjednosnoj procjeni, te da su preduzete sve mjere i radnje od strane angažovanih službenika na održavanju stabilnog javnog reda i mira, te sprečavanja narušavanja u većem obimu”, kaže se u odgovoru Stojanovića.

Savjet je pozvao predstavnike vjerskih zajednica i građane koji su prisustvovali ovim događajima da dostave eventualne primjedbe o postupanju policije.

Bonus video: