Zeković se više neće baviti istraživanjem kršenja ljudskih prava

U proteklom periodu aktivno sam radio na oko hiljadu slučaja... Za taj angažman nijesam bio plaćen niti je moj rad bio pod podrškom nekog donatora
50 pregleda 1 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2012. 17:16h

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković saopštio je danas da iz ličnih razloga prestaje da se bavi tim poslom, koji je radio u proteklih osam godina.

To, kako je napisao u izjavi, podrazumijeva da se pred mjerodavnim organima i u medijima više neće pojavljivati u svojstvu istraživača kršenja ljudskih prava, niti ću se baviti zastupanjem individualnih povreda prava i osnovnih sloboda.

"U proteklom periodu aktivno sam radio na oko hiljadu slučaja i činio sve što je bilo u mojoj moći da politiku i praksu ljudskih prava učinim boljom i bližom međunarodnim iskustvima. Za taj angažman nijesam bio plaćen niti je moj rad bio pod podrškom nekog donatora. Određenu podršku, uglavnom u smislu logistike i povremenog korišćenja prostornih kapaciteta, imao sam od pojedinih nevladinih organizacija. Koristim priliku zahvaliti CRNVO, CGO-u, Akciji za ljudska prava i posebno Fondaciji za stipendiranje Roma”, napisao je Zeković.

Objasnio je da je nekoliko razloga za tu odluku, a kao vodeći naveo je profesionalnu iscrpljenost, kao i potrebu da se uz, nastavak doktorskih studija, snažnije posveti jačanju sopstevnih kapaciteta.

"Uz te aktivnosti biću otvoren za eventualni institucionalni angažman i nova politička iskustva ali i za profesionalni rad u civilnom društvu. Posebno me zabrinjavaju oni izazovi koji bi me mogli dovesti u sukob sa dojučerašnjim saborcima i prijateljima kao i situacije u kojima se moja posvećenost isključivo činjenicima tretira kao izdaja. Razumno je da, u postojećem obliku i kontekstu mog javnog rada, sačuvam sjećanje i na određeni način se povučem, a okruženje i sebe spasim od takvih događaja. Smetnja demokratskoj alternativi neću biti na bilo koji način”, napisao je Zeković.

Bonus video: