Žele da zaštite vodoizvorište

Inicijativu za donošenje ovog planskog dokumenta podnijelo je preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, a izradu finansira Grad
147 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.09.2016. 19:06h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović donio je odluku o izradi Lokalne studije lokacije „Mareza“, radi očuvanja prirodnog resursa vodoizvorišta Mareza.

U obrazloženju odluke se navodi da je inicijativu za izradu ovog planskog dokumenta podnijelo preduzeće “Vodovod i kanalizacija”. U inicijativi se kao osnovni cilj navodi očuvanje prirodnog resursa vodoizvorišta Mareza, sa kojeg se vodom snabdijeva više od 60 odsto stanovništva grada, a što je u interesu Glavnog grada.

“Smjernice za izradu Plana sadržane su u Prostorno - urbanističkom planu Podgorice (PUP) kojim su za ovaj prostor planirane sportsko - rekreativna i poslovna zona”, piše u dokumentu. Na tom području je, kako se navodi, PUP-om planirana izgradnja akva-parka, otvorenih bazena, sportskih terena i ugostiteljskih djelatnosti, dok se uz saobraćajnicu planira mješovita namjena.

Sredstva za izradu Lokalne studije lokacije „Mareza“ od 15.000 eura biće obezbijeđena iz budžeta Glavnog grada.

Područje u zahvatu LSL ograničeno je na sjeveru Ulicom Partizanski put, u potezu od raskrsnice sa Ulicom Petra Šobajića i Nikšićkog puta, na zapadu Nikšićkim putem, na jugu prostorom koji je PUP dominantno opredijelio za poljoprivredno zemljište. Na istočnoj strani ograničen je granicom GUR-a Podgorica, u čijem je zahvatu namjena sporta i rekreacije u kontaktnoj zoni sa Planom, gdje se nalaze ribnjaci i restoran sa pratećim sadržajima.

Stijepović je donio odluku i o izradi izmjena i dopuna urbanističkog projekta “Kasarna Morača”, kojom je obuhvaćeno područje od oko 12.20 hektara.

U obrazloženju odluke se navodi da je inicijativu za izmjene i dopune UP-a u avgustu tekuće godine podnijelo preduzeće “A Nekretnine” iz Podgorice. U inicijativi je, kako je obrazloženo u odluci, navedeno da je PUP-om planski dokument predviđen za reviziju i da do sada, po važećem planskom rješenju iz 2007. godine nije realizovano ništa od planiranih sadržaja.

“Navode da je neophodno novim planskim rješenjem razraditi ovu lokaciju nudeći bolje rješenje, formirajući veličinom pogodnije urbanističke parcele a poštujući vlasničku strukturu, i PUP-om planirane namjene”, piše u obrazloženju.

“A Nekretnine” će platiti izradu plana 25.000 eura.

Bonus video: