Žele dozvolu za gradnju sinagoge ispod Ljubovića

Zajednica je, uz saglasnost Vlade, od Glavnog grada 2013. godine, bez naknade dobila parcelu za izgradnju sinagoge i kulturnog centra, “radi očuvanja i upoznavanja sa jevrejskom vjerom, kulturom, tradicijom i istorijom”. Plac se nalazi u podnožju brda Ljubović, u neposrednoj blizini turske ambasade i Hidrometeorološkog zavoda Podgorice
165 pregleda 3 komentar(a)
Ljubović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2017. 20:17h

Jevrejska zajednica Crne Gore zatražila je od resornog Ministarstva izdavanje građevinske dozvole za izgradnju sinagoge ispod brda Ljubović.

U zahtjevu koji je 13. oktobra dostavljen Sekretarijatu za planiranje, uređenje i zaštitu prostora Glavnog grada, a potom proslijeđen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, navodi se da je izgradnja vjerskog objekta planirana na urbanističkoj parceli 8, u zahvatu DUP-a “Pobrežje -zona G”- izmjene i dopune.

Zajednica je, uz saglasnost Vlade, od Glavnog grada 2013. godine, bez naknade dobila parcelu za izgradnju sinagoge i kulturnog centra, “radi očuvanja i upoznavanja sa jevrejskom vjerom, kulturom, tradicijom i istorijom”. Plac se nalazi u podnožju brda Ljubović, u neposrednoj blizini turske ambasade i Hidrometeorološkog zavoda Podgorice.

Idejno rješenje i projekat za gradnju sinagoge i Jevrejskog kulturnog centra u Podgorici su, kako je ranije objavljeno, završeni 2014. godine. Ranije je saopšteno da će kompleks osim sinagoge, imati dodatni sadržaj smješten u sklopu kulturnog centra koji će biti građen na tri nivoa.

Bonus video: