Žele na sjednice bez uslovljavanja

Institut Alternativa traži od ASK-a da ranije objavljuje materijale i očekuje više razumijevanja od novog saziva u vezi sa mogućnošću da predstavnici NVO prate njen rad
659 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Savjeta Agencije, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od prethodnih sjednica Savjeta Agencije, Foto: Luka Zeković

Praksa Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) je da samo poslije sjednica Savjeta na svojoj internet stranici postavlja dokumenta koja se tiču njenog rada, a primjer za to je da dva mjeseca kasni sa predstavljanjem rezultata u drugom kvartalu.

U Nevladinoj organizaciji Institut alternativa takvu praksu smatraju štetnom.

“Loša je praksa što se materijali za sjednicu objavljuju tek pošto su usvojeni i kada se više ni na koji način ne može uticati na njihov sadržaj”, upozorila je istraživačica javnih politika Ana Đurnić.

Zbog toga je Institut alternativa na adresu Agencije i Savjeta uputio inicijativu kojim traži da se unaprijed na njenu stranicu postave materijali, kako bi se zainteresovana javnost sa njima upoznala, ali i dala preporuke i mišljenja.

Savjet Agencije je odlučio u petak da na sljedećoj sjednici razmatra inicijativu.

Inicijativom se, prije svega, traži da se omogući predstavnicima nevladinih organizacija praćenje sjednica Savjeta bez, kako ističe Đurnić, postavljanja uslova učešća.

Napominje da su izmjenama Poslovnika o radu Savjeta iz maja 2016. godine sjednice praktično zatvorene za predstavnike NVO.

“Obrazloženje za to bilo je da predstavnici NVO praćenjem sjednica ne doprinose efikasnosti rada ovog tijela, te da mogu samo učestvovati uz prethodno dostavljanje članovima Savjeta onoga o čemu žele da govore u pisanoj formi, na osnovu čega će se Savjet izjasniti o učešću”, kazala je Đurnić “Vijestima”.

U Institutu smatraju da bi novi sastav Savjeta trebalo da inicira izmjene Poslovnika kako bi se omogućio nezavisno praćenje rada Agencije i Savjeta i istraživačke aktivnosti nevladinih organizacija.

Dodaju da, imajući u vidu da Savjet ne objavljuje materijale za sjednicu unaprijed, već samo dnevni red, je trenutno u potpunosti onemogućeno učešće u njegovom radu.

“Neophodno je da Savjet, ukoliko je iskren u namjeri da predstavnicima NVO ali i drugoj zainteresovanoj stručnoj javnosti omogući smisleno i za Savjet korisno učešće u radu sjednica ovog tijela, blagovremeno objavljuje materijale za raspravu, odmah po zakazivanju sjednice”, poručila je Đurnić.

Budući da je, prema Poslovniku, Nevladina organizacija dužna da podnese zahtjev najkasnije 24 časa prije početka sjednice Savjeta, materijali bi morali biti objavljeni tri do pet dana ranije.

“Ovakva praksa uveliko ugrožava transparentnost rada ovog tijela, ali i cijele Agencije. Ukoliko članovi novog sastava Savjeta zaista žele da unaprijede rad ove, do sada prilično zatvorene institucije, sada je prilika da kroz ova dva važna, a prilično jednostavna koraka, to i dokažu”.

Kvartalni obično izlazi u julu, kasni jer se čeka Savjet

Agencija je do sada imala praksu da drugi kvartalni izvještaj, koji pokriva period od aprila do juna, objavljuje u drugoj polovini jula.

Međutim, njeni rezultati u ovom tromjesječju još nisu postavljeni na sajtu Agencije.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da su pripremili drugi kvartalni izvještaj.

“Izvještaj će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Savjeta ASK, nakon čega će biti objavljen na internet stranici Agencije”, stoji u odgovoru institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Savjet Agencije se nije sastajao u julu, jer je u međuvremenu bio istekao mandat tadašnjem sastavu.

U ponedjeljak se završava treći kvartal.

Bonus video: