Zelena pop kultura je hit

Festivali stvaraju ogromne količine otpada, organizatori počinju da ozelenjavaju događaje kako bi smanjili uticaj na sredinu
56 pregleda 1 komentar(a)
Lake fest, Foto: Vijesti
Lake fest, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.01.2018. 19:46h

Zelena pop kultura odavno je hit u svijetu, a postaje sve popularnija i u Crnoj Gori. Istraživanje koje je sproveo UNDP pokazuje da je 48 odsto posjetilaca muzičkih festivala i koncerata spremno da kartu plati više kako bi smanjili svoj uticaj na životnu sredinu.

U Crnoj Gori, u porodici zelenih festivala za sada su City Groove, Southern Soul, Lake Fest i festival Dječja radost.

"To su događaji koji su fokusirani na efikasno korišćenje energije i vode, smanjenje otpada, korištenje hrane iz domaćeg uzgoja, angažovanje lokalnih dobavljača i lokalnih izvora, recikliranje otpada, upotrebu ekološkog kartona umjesto plastike", kazala je Radica Zeković iz UNDP-a.

Zeleni događaji, kako je navela, mogu pomoći da se podigne svijest o važnosti čuvanja prirodnih resursa i podstaći da turisti smanje takozvani karbonski otisak putovanja i boravka."Istraživanja pokazuju da više od 80 odsto posjetilaca smatra da buka, otpad i saobraćaj imaju negativan uticaj, da je sve veća svijest o doprinosu festivala emisijama ugljen-dioksida, da je 48 odsto gostiju festivala spremno da svoju kartu plati više za zeleniji događaj, kao i da 36 odsto kaže da je biti zeleni festival važno prilikom kupovine karte", kazala je Zekovićeva.

Ona je pojasnila da poslije festivala uglavnom ostane brdo otpada i ogromne emisije ugljen-dioksida iz prevoza kojim su gosti došli i koji su organizatori i sponzori koristili da bi upriličili odgađaj.

Planiranje i organizacija zelenog događaja i festivala je područje s kojeg se relativno lako prelazi na put održivosti. Događaji i festivali širom svijeta stvaraju ogromne količine otpada. Mnogi organizatori festivala stoga počinju da ozelenjavaju svoje događaje kako bi im smanjili uticaj na životnu sredinu. Vodeći svjetski rok muzičari poput Rolling Stonesa, Coldplaya i Radioheada odavno su učesnici takvih kampanja i zagovornici ekološke svijesti.

"Zagađenje koje ovi događaji proizvode ne može se neutralisati, ali se može svesti na minimum donacijama kojima se finansiraju ekološki projekti. Mi smo razvili nekoliko modela smanjenja karbonskog otiska događaja, a organizator festivala bira onaj koji mu najvise odgovara.

Tako je City Groove od svake prodate karte 50 centi donirao na poseban račun kod Privredne komore, kojima je podržao te projekte u zemlji, da bi nedavno nakon festivala organizovao i pošumljavanje u okolini Podgorice. Jedan model podrazumijeva dobrovoljnu donaciju festivala, a za njega se opredijelio Southern Soul festival koji je jedan dio svoje ukupne zarade od festivala donirao za zelene projekte kao sto su solarna rasvjeta, solarne klupe, razvoj mreže održivog saobraćaja, izgradnja biciklistickih staza", kazala je Zekovićeva.

Lake Fest tokom organizacije festivala sarađujte sa lokalnim organizacijama za zaštitu životne sredine kao sto je Ekološki pokret "Ozon", kako bi osigurali minimalno zagađenje zemljišta i poremećaj divljih životinja na tom staništu. Lake Fest je od iznosa honorara svakog izvođača koji je nastupio na festivalu donirao 10 odsto za zelene projekte u Crnoj Gori.

Na Lake festu prikupljeno 100.000 čaša

„Ozon" i Pivara su u okviru kampanje „Rok end recajkl"prikupili preko 20 hiljada plastičnih čaša, a za skupljenih 20 posjetioci Lake festa su nagrađivani majicom. Dio prihoda je uložen i za obnovu topola u krupačkoj šumi koje je prije nekoliko godina oštetilo nevrijeme. Promoteri kampanje su dijelili kese za odlaganje otpada, a osim plastičnih čaša sakupljali su i limenke. U prethodnih šest godina sakupljeno je i na Zakonom o upravljanju otpadom definisan način sakupljeno i odloženo preko 100.000 otpadnih plastičnih čaša.

Bonus video: