"Zelenilo" plaća ogradu oko Karađorđevog parka

Karađorđev park ograđuju radnici Agencije za stanovanje, a investitor je preduzeće „Zelenilo”
165 pregleda 8 komentar(a)
Karađorđev park, Foto: Zoran Đurić
Karađorđev park, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.08.2016. 19:28h

Iz Glavnog grada je saopšteno da Karađorđev park ograđuju radnici Agencije za stanovanje, a investitor je preduzeće „Zelenilo”.

“Novac za uređenje Karađorđevog parka 'Zelenilo' je obezbijedilo donacijom”, saopštili su iz Glavnog grada, ne navodeći ko je donator i koliki je iznos u pitanju.

Tvrde da je tabla sa svim neophodnim informacijama o projektu čija je realizacija u toku postavljena u skladu sa važećim propisima.

Ne zna se koliko će koštati podizanje ograde oko Karađorđevog parka

Međutim, prije desetak dana, kada su počeli radovi, tabla sa podacima o investitoru, rokovima za radove, nije bila postavljena, kao ni prije par dana.

U rješenju Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, piše da je investitor tablu bio dužan da postavi sedam dana od dobijanja građevinske dozvole.

Građevinsku dozvolu Sekretarijat je, kako piše u rješenju, izdao 30. juna.

Nakon što su počeli radovi, mnogi su se pitali ko je izvođač i zbog čega se ograđuje park.

Arhitekta Borislav Vukićević kazao je prije nekoliko dana, s obzirom da gradske službe nisu odgovorile šta će sve biti obuhvaćeno radovima, koliko će koštati, kao ni po čijem se zahtjevu ili planu izvode, kao razlog za uređenje parka vidi u najavljenom otvaranju hotela „Hilton“.

„Ja bih to tumačio pod integralom podizanja na viši nivo kompletne ove atmosfere oko hotela „Hilton“. Sad dobijamo taj hotel i ovo okolo treba malo uzdići“, mišljenje je Vukićevića.

Na tabli piše da je rok za završetak radova sedmi oktobar.

Radnici su privodili juče kraju ograđivanje u dijelu parka prema Ulici Vuka Karadžića.

U toku je izgradnja ograde u dijelu Ulice bratstva i jedinstva, a iskopane su i rupe za stubove na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Iz Glavnog grada nijesu saopštili šta će još raditi na uređenju terena u Karađorđevom parku.

“Shodno izdatoj građevinskoj dozvoli od resornog gradskog Sekretarijata, definisani su rokovi do kada investitor najkasnije mora početi sa izvođenjem radova i do kada važi izdata građevinska dozvola za privođenje tog prostora namjeni”, navode iz PG biroa.

Kraljev i park na Kruševcu za primjer

Vukićević smatra da bi Kraljev park, ili na Kruševcu, mogli da budu primjer po kojem bi se uređivao i Karađorđev park.

„Treba ga urediti da bude pristupačan, uređen i čist“, smatra Vukićević.

On je podsjetio da je Karađorđev park definisan poslije Drugog svjetskog rata, te da su se prije rata na toj lokaciji nalazile kuće.

„Kuće su uništene tokom bombardovanja... i u kompletu sa pričom hotela 'Crna Gora', koji je u to vrijeme bio reprezentativni državni hotel, formiran je i park“, kazao je Vukićević.

Bonus video: