Zelenilo Podgorica, Glavni grad i Telekom predstavili „pametne parkove“

Njegošev, Karađorđev, Dječji i park na Kruševcu dobili pametne klupe i internet, do kraja sljedeće godine još tri parka
3966 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od postavljenih klupa, Foto: Crnogorski Telekom
Jedna od postavljenih klupa, Foto: Crnogorski Telekom

Zelenilo Podgorica, Glavni grad i Crnogorski Telekom danas su u Njegoševom parku u Podgorici predstavili zajednički projekat „Pametni parkovi“. Riječ je o inicijativi podgoričkog Zelenila, a projekat je predstavljen kao dio kampanje „Svijet novih mogućnosti“, kroz koju je Telekom građanima Podgorice poklonio pametne klupe crnogorskog proizvođača URB-A i internet hotspotove za sedam gradskih parkova.

Pametne klupe
Pametne klupe postavljene u Njegoševom, Karađorđevom, Dječjem parku i parku na Kruševcu(Foto: Crnogorski Telekom)

U prvoj fazi projekta, pametne klupe su postavljene u Njegoševom, Karađorđevom, Dječjem parku i parku na Kruševcu, a cio projekat će biti završen do kraja sljedeće godine. Iz Telekoma podsjećaju da su pametni parkovi, nakon pametnog parkinga i sistema za monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, još jedno u nizu pametnih rješenja koja Telekom implementira sa Glavnim gradom.

Crnogorski Telekom
Cijeli projekat biće završen do kraja sljedeće godine(Foto: Crnogorski Telekom)

„Zajedno sa Zelenilom i Glavnim gradom promovišemo parkove kao zelene oaze u kojima građani Podgorice i sve brojniji turisti tokom najvećeg dijela godine mogu da provode vrijeme, završavajući obaveze za koje im je neophodan internet koji su do sada tražili u kafićima. Želja Telekoma je da Podgorica dobije titulu pametnog grada, i tako se upiše na evropsku mapu gradova koji svojim stanovnicima omogućavaju da osjete prednosti digitalnog društva i postanu dio svijeta novih mogućnosti. Nastavićemo da radimo na tome sa Glavnim gradom jer kao dio Dojče Telekom grupe posjedujemo napredna rješenja, standarde i ekspertizu za transformaciju Podgorice u evropski pametni grad.“ – kazala je Gordana Spahić, rukovodilac marketinga u Telekomu.

Spahić
Spahić(Foto: Crnogorski Telekom)

Zamjenica gradončelnika dr Slađana Vujačić istakla je da je neophodno bolje čuvati zelene površine:

„Danas zvanično pokrećemo projekat Pametni parkovi. Imali ste prilike da vidite da je Glavni grad u prethodnom peridou pokrenuo jedan zeleni paket kojem pripada niz zelenih projektata, a sa ciljem da mijenjamo svijest građana kada je ova tema u pitanju. Nešto radimo samostalno, nešto u radnji sa društveno odgovornim pojedincima i kompanijama. Na ovaj način revitalizujemo gradske parkove, odlučili smo da do kraja ove godine pokrijemo wifi Signalom nekoliko gradskih parkova i to Njegošev, Karađorđev, Dječji park na Kruševcu i parkovsku površinu koja se nalazi u blizini dvorca na Kruševcu. Osim što je ovo način da mijenjamo svijest građana o tome da je neophodno bolje čuvati parkovske površine, ovo je način da vratimo i dominantno mlade ljude u parkove, prateći savremene tehnologije”, saopštila je ona.

Vujačić
Vujačić(Foto: Crnogorski Telekom)

“S obzirom na vrijeme u kojem živimo, i nove internet generacije, a sa ciljem da omladinu vratimo u parkove, došli smo na ideju da u parkovima Podgorice, izvršimo implementaciju internet mreže. Crnogorski Telekom prepoznao je ovu ideju kao pozitivan primjer društvene odgovornosti i donirao pametne klupe i internet mrežu za svih sedam Podgoričkih parkova. Prva faza realizacije ovog projekta obuhvatila je četiri parka (Njegošev, Karađorđev, Kruševac i Dječiji) dok će naredne godine isto biti izvršeno i u preostala tri parka Glavnog grada. Svjedoci smo da naša omladina sve više vremena provodi u kućama, zatvorenom prostoru, zagušljivim kafićima i sličnim objektima gdje postoji besplatan wi-fi omogućen od strane vlasnika objekata. Naš cilj je da podignemo svijest građana, naročito tinejdžerske populacije i omogućimo im da svoje aktivnosti vezane uz mobilne telefone ili računare mogu obavljati na otvorenom prostoru, na svježem vazduhu, okruženi zelenilom, čime bi spojili lijepo i korisno.” istakla je izvršna direktorica Zelenila Daca Popović, i dodala da se nada da će se u narednom periodu ostvariti nova saradnja i realizovati i drugi projekati sa Glavnim gradom i Crnogrorskim Telekom koji će biti od velikog značaja, kako za grad tako i za građane.

Popović
Popović(Foto: Crnogorski Telekom)

Osim klupa, svaki park dobio je po jedan hotspot za bežični internet koji je postavljen u centralnom dijelu parka, dok će u Dječjem parku biti aktiviran mobilni internet.

hotspot
Osim klupa, svaki park dobio je po jedan hotspot za bežični internet(Foto: Crnogorski Telekom)

Do kraja sljedeće godine pametne klupe i internet dobiće Kraljev park, park na Pobrežju i park Ivana Milutinovića.