Zeleno svjetlo za avanturistički park na Gorici

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora dao "Exploreru" saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu
163 pregleda 5 komentar(a)
Avanturistčki park Gorica, Foto: Boris Pejović
Avanturistčki park Gorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2016. 07:20h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada dao je firmi „Explorer“ saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, za izgradnju avanturističkog parka na brdu Gorica.

Rješenje je, kako je objavljeno na sajtu Glavnog grada, donijeto juče.

Izgradnja avanturističkog parka na brdu Gorica počela je u maju. Iz Glavnog grada, međutim, u to vrijeme nisu zahtijevali izradu elaborata, uz obrazloženje da je u pitanju privremeni objekat, za koji takav dokument nije obavezujući.

Vlasniku „Explorera“ Luki Bulatoviću su sredinom avgusta privremeno zabranjeni dalji radovi, jer je resorna inspekcija rješenje o privremenoj zabrani donijela na zahtjev Glavnog grada.

„Explorer“ je u međuvremu skoro završio radove. Rok za izgradnju avanturističkog parka bio je 120 dana, a iz „Explorera“ je najavljivano da radovi mogu biti završeni još u julu.

Na javnoj raspravi o elaboratu, održanoj krajem avgusta, jedan od izrađivača elaborata, Ivan Ćuković, naveo je da će se otpadne vode prečišćavati.„Pošto na lokaciji nema fekalne kanalizacije, sanitarne vode će se iz montažnog objekta odvoditi u savremeni uređaj za prečišćavanje fekalnih otpadnih voda, takozvani bioprečistač, a iz njega u mali plastični bazen kapaciteta dva metra kubna", pojasnio je Ćuković.

On je tada kazao da će se prečišćena voda koristiti za navodnjavanje, a višak će se odvoditi u upojni bunar.Ćuković je tada istakao da objekat avanturističkog parka, kao i njegova eksploatacija neće predstavljati bitan izvor zagađenja životne sredine.

Bulatović je istakao da će park doprinijeti i daljem ozelenjavanju Gorice, dok će postojanje cjelodnevne zaštite doprinijeti boljoj zaštiti cijelog brda. Uvid u navedenu odluku Sekretarijata može se izvršiti u prostorijama Sekretarijata, u

Ulici Vuka Karadžića 41, kancelarija 2, u roku od petnaest dana od objavljivanja obavještenja.

Bonus video: