Zelioli: Italija snažno podržala Crnu Goru u NATO

ministar odbrane Predrag Bošković je podvukao da dvije države i njihove oružane snage imaju odlične odnose
67 pregleda 0 komentar(a)
Luka Zelioli, Predrag Bošković, Foto: Siniša Luković
Luka Zelioli, Predrag Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.07.2018. 19:48h

Italija i Crna Gora imaju svestranu i vrlo plodnu saradnju, a ona je u domenu odbrane posebno intenzivirana od kada smo postali partneri u NATO-u. Italija je snažno podržala pristupanje Crne Gore NATO-u, kao i što snažno podržavamo vaš budući pristup EU. – poručio je u Tivtu ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On je bio domaćin prijema koji je priređen povodom dolaska u Crnu Goru školskog jedrenjaka „Caroly“ Ratne mornarice Italije. Pozdravljajući prisutne zvanice što su se okupile na palubi školskog broda MVCG, jedrenjaka „Jadran“, među kojima su bili crnogorski ministar odbrane Predag Bošković, načelnik Generalštaba VCG brigadni general Dragutin Dakić, komandant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, predstavnici Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva saobraćaja, Zajedice Italijana u Crnoj Gori, gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i italijanski vojni ataše pukovnik Paolo Sfara, ambasador Zelioli je kazao da školski brodovi RM Italije već tradicionalno u okviru svojih krstarenja, dolaze u crnogorske luke. To je slučaj i sa 24-metaskom dvojarbolnom jolom „Caroly“ koja je u Tivat stigla pod komandom poručnika bojnog broda Livia Martušelia, sa pet članova posade i devet ukrcanih pitomaca Pomorske akademije iz Livorna.

Zelioli je podsjetio da Ratno vazduholovstvo Italije odnedavno zajedno sa RV Grčke, obavlja zadatke air policinga crnogorskog neba, crnogorski kadeti se školuju u italijanskim vojnim akademijama, a dio pripadnika Mornarice VCG ukrcan je na italijanske ratne brodove u antipiratskoj misiji Atalanta u vodama Indijskog okeana.

„Naše mornarice izuzetno dobro sarađuju što je po meni, potpuno prirodno jer Italiju i Crnu Goru odvaja samo jedno malo more, pa smo mi zapravo jadranski susjedi“, kazao je Zelioli koji je nekolicini oficira i podoficira Mornarice VCG, uručio diplome o uspješnom završenom kursu italijanskog jezika.

Zahvaljujući se italijanskoj Vladi i njenim diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori, ministar odbrane Predrag Bošković je podvukao da dvije države i njihove oružane snage imaju odlične odnose.

„Viševjekovno prijateljstvo italijanskog i crnogorskog naroda traje. Vlada i narod Italije svih ovih godina pružaju nam podršku na našem putu evroatlantskih integracija, a u toj saradnji mi naše sposobnosti u domenu odbrane, podižemo na znatno veći nivo.“- istakao je Bošković dodajući da Crnoj Gori posebno znači nedavno uspostavljanje redovne kontrole i obezbjeđivanja našeg vazdupnog prostora od strane italijanskih i grčkih borbenih aviona u NATO sistemu integrisane vazdušne odbrane saveznika, kao i redovno obrazovanje naših kadeta na italijanskim vojnim akademijama. „To je od velikog značaja za nas, a siguran sam i od velike koristi za Italiju jer ti ljudi koji završe školovanje na italijanskim akadenijama, postaju nezustavljivi promoteri italijanske, kulture, naroda i vojske u Crnoj Gori“, zaključio je Bošković.

Bonus video: