Zemljište kod KAP-a se vodi na Uniprom, mještani da se isele

Šef Biroa za komunikaciju i koordinaciju sa građanima Vojislav Nedović kazao da nijesu nadležni jer je KAP u stečaju
58 pregleda 10 komentar(a)
KAP, Foto: Vesko Belojević
KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.07.2015. 19:24h

Glavni grad nije nadležan za rješavanje problema stanovnika baraka kod Kombinata aluminijuma, kojima je najavljeno iseljenje, saopštio je na jučerašnjem sastanku predstavnicima mještana tog naselja šef Biroa za komunikaciju i koordinaciju sa građanima Vojislav Nedović.

Jedan od stanovnika baraka, Predrag Ilić, juče je ispričao “Vijestima” da im je Nedović kazao da nijesu nadležni, jer je KAP u stečaju.

Stanovnici baraka kod KAP-a, logističkog centra „Voli" i plinare imaju rok od mjesec dana da se isele sa zemljišta koje je kupio, ali još nije u potpunosti platio, vlasnik kompanije “Uniprom” Veselin Pejović.

Rješenje o iseljenju, koje je potpisao stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, do sada je dobilo 12 porodica, a mještani tvrde da ista sudbina očekuje još 33 familije.

Ilić je istakao da je juče bio u Katastru i uvjerio se da se sporno zemljište “jedan kroz jedan” vodi na Pejovićevu firmu “Uniprom”, iako bi “on trebalo da bude vlasnik kad uplati svih 28 miliona eura”.

“Ispostavilo se da je to već sve prevedeno na “Uniprom”...Obratićemo se svim nadležnim institucijama. Tražićemo da nam objasne kako je Pejović postao vlasnik, a da nije u potpunosti isplatio cijelu sumu”, istakao je Ilić.

Mještani su poručili da će, ukoliko im Glavni grad, ne ponudi konkretno rješenje, upotrijebiti sva demokratska i nedemokratska sredstva, kako bi zaštitili svoje domove.

Pejović je u julu prošle godine preuzeo upravljanje KAP-om. Saglasnost za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP-a i njegovih djelova Kovačnice i Prerade dala je krajem aprila prošle godine podgorička Skupština.

Tada je i područje KAP-a proglasila biznis zonom. To je tražio tada budući kupac KAP-a, nikšićki “Uniprom” Veselina Pejovića.

“Razgraničenjem” je Glavni grad “dobio” 565.691 kvadrat zemljišta koje je i ranije bilo njegovo, a KAP, odnosno kupac, 417.804 kvadrata donedavno opštinskog zemljišta.

Vlasnik “Uniproma” je za imovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura.

Pejović je ponudu uslovio “rješavanjem” imovinskog spora sa Glavnim gradom i proglašenjem biznis zonom kako ne bi plaćao komunalne naknade.

Bonus video: