Zemni ostaci brigadira Blaža Boškovića prenijeti u rodnu Orju Luku

Mitropolit Amfilohije kazao je za "Vijesti" da je ovo istorijski događaj kojim Crna Gora okajava jedan svoj istorijski grijeh i drugi značajan događaj u novijoj istoriji Crne Gore
784 pregleda 16 komentar(a)
Amfilohije i Filip Vijanović, Foto: Jelena Jovanović
Amfilohije i Filip Vijanović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 21.10.2012. 07:41h

Zemni ostaci brigadira Blaža Bajova Boškovića prenijeti su juče, vijek nakon njegove pogibije, sa Fundine na njegovu rodnu Orju Luku, gdje će danas biti sahranjeni u hramu Svetog Luke, u istoj grobnici u kojoj počiva i njegov otac.

Prenos ostataka sa Fundine na Orju Luku obavljen je uz opijelo koje je održao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, ali bez vojnih počasti i prisustva državnog vrha.

Brojni građani u koloni odavali su počast slavnom Blažu Boškoviću, a sve crkve pored kojih je prošla kolona, zvonima su pozdravile povratak junaka.

Mitropolit Amfilohije kazao je za "Vijesti" da je ovo istorijski događaj kojim Crna Gora okajava jedan svoj istorijski grijeh i drugi značajan događaj u novijoj istoriji Crne Gore.

"Sva pokoljenja od 1912. do danas su se ogriješila o brigadira đenerala Blaža Boškovića. Njegova pogibija prije 100 godina, na početku Balkanskog ratam, bila je uzrok strašne pogibije crnogorske vojske na Skadru. Da nije ubijen Blažo Bošković, ne bi Crna Gora s glave poginula na Skadru, jer je njegovo ubistvo prije svega demoralisalo Zetski odred od 15.000 vojnika".

"Nikada nijesam komentarisao presude. Presude treba prihvatiti, poštovati, i iskazivati prema argumentaciji tih presuda puno razumijevanje"

"To je bio kao grom iz vedra neba, a onda je i zaustavilo pokret prema Skadru, tako da su se Turci organizovali, pripremili i onda su i na Tarabošu i Bardanjolu dočekali crnogorsku vojsku i tu je ona izginula. Istorijski se zna da je oko 10.000 poginulo, a na kraju, opet, radi čega" kazao je Amfilohije, dodajući da je Blažo Bošković sebe ugradio u biće Crne Gore.

"Nosilac je izvornog crnogorskog junaštva i čojstva. To je naslijedio od svoga oca, serdara Baja, to je ono čime su Boškovići uostalom neizbrisivo ugradili sebe u istoriju Crne Gore. Ovo je datum od izuzetnog značaja, oduženje duga i nešto što je istorijski moralo da se dogodi".

"Kao što je istorijski moralo da se dogodi da se kralj i gospodar Crne Gore, čiju medalju smo našli na grudima Blažovim, vrati na Cetinje. Ovo je drugi značajan događaj u novijoj istorji Crne Gore" kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Iako je državni vrh juče zaobišao Fundinu, posmrtnim ostacima brigadira Boškovića, poklonio se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je na Orju Luku došao samo u pratnji bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Đurovića.

Prenosom zemnih ostatka brigadnog đenerala vojske kraljevine Crne Gore, koji je poginuo na Fundini 8. oktobra 1912. Boškovići vraćaju veliki dug svom pretku, uvjeren je general Nedeljko-Neđo Bošković

Vujanović je "Vijestima" kazao da ga je porodica Bošković obavijestila o prenosu posmrtnih ostataka svoga pretka i da je nakon toga odlučio da dođe.

"Odlučio sam da dođem, da iskažem poštovanje prema njegovoj vojnoj biografiji i biografiji njegovog oca senatora Baja. Prema biografiji čovjeka koji je bio prvi sudija vrhovnog vojnog suda, junak mnogih bitaka i koji je u kraljevini Crnoj Gori bio čovjek koji je nesumnjivo za vrijednost Crne Gore imao ono što je i emocija i snaga i junaštvo".

"Ovo je odnos prema istoriji Crne Gore koja je imala svoje svijetle bitke, svoje pobjede u kojima je junaštvo imalo posebnu vrijednost. Iskaz poštovanja prema takvoj biografiji, ličnoj i porodičnoj, po mom doživljaju predstavlja očekivano i na jasan način iskazano poštovanje vojne biografije i vojnih uspjeha" kazao je predsjednik Vujanović.

Prenosom zemnih ostatka brigadnog đenerala vojske kraljevine Crne Gore, koji je poginuo na Fundini 8. oktobra 1912. Boškovići vraćaju veliki dug svom pretku, uvjeren je general Nedeljko-Neđo Bošković.

On se juče zahvalio mitropolitu Amfilohiju koji je, kazao je Bošković, inicirao i realizovao prenos posmrtnih ostataka brigadira Blaža. General Bošković rekao je da je uvjeren u to da čine časno dijelo koje nije uradila kraljevina Crna Gora za čije je dostojanstvo njihov predak dao život.

Nije bio samo veliki vojnik i ratnik, već i dobar političar i diplomata. Bio je prvi sudija velikog vojnog suda, upravitelj nikšićke oblasti, narodni poslanik u skupštini Crne Gore u dva mandata

"Nije to učinila ni Zetska banovina čiji je Blažo bio jedan od kamena temeljaca. Ni kraljevina Jugoslavija, ni druga, ni treća Jugoslavija. Nije to učinila ni Crna Gora koja je obnovila svoju državnost" rekao je Bošković, podsjetivši na okolnosti pogibije slavnog pretka.

"Brigadir Bošković poginuo je u Bivaku, na brijegu Cidmića, poslije obilaska položaja na kome je trebalo sjutradan njegova divizija da izvede borbene operacije. Poginuo je u neposrednoj blizini šatora princa Petra" kazao je general Bošković, pojašnjavajući da je njegov predak sahranjen tajno, bez vojnih počasti, bez sveštenika.

Blažo Bošković, znamenita istorijska ličnost Crne Gore bio je vitez bez mane i straha. Čin brigadirskog đenerala dobio je 1887. godine, a 1911. postavljen je za komandanta druge divizije crnogorske vojske. Izabran je u krunski savjet kraljevine Crne Gore, najveće ratno tijelo.

Nije bio samo veliki vojnik i ratnik, već i dobar političar i diplomata. Bio je prvi sudija velikog vojnog suda, upravitelj nikšićke oblasti, narodni poslanik u skupštini Crne Gore u dva mandata.

Ni riječiI o presudi u Strazburu

Iako su se sreli dan nakon što je objavljeno da je Crna Gora dobila međunarodno-pravni spor pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji se vodio po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), kojoj se pridružila i Srbija protiv Crne Gore, Vujanović i mitropolit Amfilohije juče o tome nijesu razgovarali, kazao je predsjednik Crne Gore za "Vijesti".

"O tome naravno nijesmo pričali danas, ovo je prigoda koja iskazuje poštovanje prenosa posmrtnih ostataka nije ovo prilika ni za kakvu priču van toga. Vidjeli ste da je ovdje bila porodica, koja je ono što je bio porodični dug na jedan način koji je porodično plemenit izvršila i uglavnom je to bila tema".

"Bilo bi prosto neprimjereno bilo o čemu drugom razgovarati" kazao je Vujanović.

Upitan da prokomentariše presudu suda u Strazburu, on je kazao da to nikada ne čini.

"Presuda se ne komentariše, presuda se poštuje i izvršava i u tom smislu svi oni koji su opredijeljeni za temeljne vrijednosti pravne države, mislim da treba to tako i da tretiraju"

"Nikada nijesam komentarisao presude. Presude treba prihvatiti, poštovati, i iskazivati prema argumentaciji tih presuda puno razumijevanje".

"Presuda se ne komentariše, presuda se poštuje i izvršava i u tom smislu svi oni koji su opredijeljeni za temeljne vrijednosti pravne države, mislim da treba to tako i da tretiraju" kazao je on.

Eparhija budimljansko-nikšićka i još 11 organizacionih jedinica SPC podnijele su 2004. godine tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, a tužbi se u septembru pridružila Vlada Srbije. Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu, Zoran Pažin rekao je da je Evropski sud u cjelosti prihvatio njegovu pravnu argumentaciju, i oglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku SPC.

Bonus video: