Žena kapelnik gradske muzike Tivta

"U pripremi su i posebni nastupi koje ćemo imati za Dan opštine Tivat 21.novembra, odnosno svečani Novogodišnji koncert"
65 pregleda 0 komentar(a)
glazba_1, Foto: Siniša Luković
glazba_1, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.11.2011. 18:22h

Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat“ (GPD) sjutra će tradicionalnim promenadnim koncertom ulicama Tivta, obilježiti Dan gradske muzike koji se slavi u spomen na 8. novembar 1944. kada se GPD Tivat kolektivno pridružio partizanima i svojim instrumentima prvi put oglasio sa oslobođene teritorije u Boki.

GPD Tivat osnovano je 1909. godine i od tada sa manjim prekidom prvih godina Drugog svjetskog rata, kontinuirano djeluje.

Tivatska Gradska muzika jedan je od najznačajnijih segmenata kulture tog grada, a svojom muzikom gradski pleh-orkestar nezaobilazan je dio svih većih svečanosti.

Prema riječima predsjednika GPD Tivat Borisa Lancerotija, tivatska Gradska muzika trenutno broji 38 aktivnih muzičara i u svojoj organizaciji, obučava još pet mladih ljudi za sviranje duvačkih instrumenata.

On je dodao da je Gradska muzika Tivat ove godine imala 40 javnih nastupa u zemlji i inostranstvu.

Kao najznačajnije, navodi nastupe na tzv. vanjskoj proslavi Svetog Tripuna u Kotoru, nastupe povodom Dana državnosti Hrvatske u Kotoru, odnosno Dana državnosti Crne Gore u Tivtu, svečani koncert sa gostima koji je ljetos upriličen u sklopu „Tivatskog kulturnog ljeta“, te učešće na dvodnevnoj međunarodnoj Smotri puhačkih orkestara „Trumpeta narenta“, sredinom jula u Metkoviću.

U pripremi su i posebni nastupi za Dan opštine Tivat 21. novembra

"U pripremi su i posebni nastupi koje ćemo imati za Dan opštine Tivat 21. novembra, odnosno svečani Novogodišnji koncert koga ćemo u dvorani Centra za kulturu održati 23. decembra", kazao je Lanceroti.

Tim uspješnim „miksom“ mladosti i iskustva inače, rukovodi jedna dama – profesorica Martina Lukšić koja je od prvog marta 2010. godine preuzela dužnost kapelnika. Lukšićeva je prva žena kapelnik u 102 godine postojanja Glazbeno-prosvjetnog društva „Tivat“, a i jedina dama koja vodi neku sličnu pleh-muziku u Crnoj Gori, ali i na širim prostorima jadranske obale.

Bonus video: