Žena tužioca Moskve gazduje nekretninama na moru i planini

Na firmu Irine, supruge Denisa Popova, vodi se zgrada sa 300 kvadrata apartmana i 700 kvadrata dvorišta u Morinju, 1.230 m2 u Dobroj Vodi, kao i oko 8.000 hiljada kvadrata zemljišta na Jezerinama kod Kolašina
27001 pregleda 52 komentar(a)
Zgrada sa apartmanima u Morinju koja se vodi na suprugu tužioca, Foto: Navaljni
Zgrada sa apartmanima u Morinju koja se vodi na suprugu tužioca, Foto: Navaljni

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni optužio je juče glavnog moskovskog tužioca Denisa Popova za nezakonito bogaćenje, a kao primjer uzeo više miliona eura vrijedne nekretnine koje njegova porodica ima širom Crne Gore.

U tekstu “Tajni život stranog agenta” Navaljni na blogu piše da je prije tačno deset godina Irina Popova, u to vrijeme zvanična supruga tužioca, osnovala kompaniju “Monte biser” sa sjedištem u Herceg Novom.

Kako su “Vijesti” provjerile u crnogorskom registru vlasnici firme “Monte biser” su Popova sa 65 odsto udjela, za koju navaljni navodi da je supruga tužioca Popova, kao i of-šor firma “Keystone ICG” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva sa 35 odsto udjela. Na firmu se vodi zgrada sa 300 kvadrata apartmana i 700 kvadrata dvorišta u Morinju kod Kotora, kao i oko osam hiljada kvadrata zemljišta na Jezerinama kod Kolašina.

Projekat započetih apartmana na Jezerinama kod skijališta
Projekat započetih apartmana na Jezerinama kod skijališta(Foto: Navaljni)

Na nekretnini u Morinju postoji teret Opštine zbog duga od 85 hiljada eura za porez, dok je nekretnina na Jezerinama opterećena hipotekom za pozajmicu od osnivača “Keystone ICG” od 554 hiljade eura. Firma je osnovana 2010. godine, jedna dokapitalizacija urađena je 2016. godine sa 386 hiljada eura. Firma sada ima kapital procjenjen na tri miliona eura. U tom periodu, kako navodi Navaljni, četvoročlana porodica živjela je samo od tužiočeve plate od 57.000 rubalja, odnosno malo više od 800 eura.

“Malo je vjerovatno da su Popovi imali uopšte ikakvog novca, ali to ih nije spriječilo da u tom periodu sebi kupe cijeli portfolio prekomorskih nekretnina”, kazao je on, navodeći da je na firmu supruge upisan hotel u Morinju na obali mora i da je njena porodica često tu. Navalji to dokazuje nizom fotografija na kojoj se nalaze djeca para Popov.

“Apartmani su izgrađeni za prodaju, našli smo dosta reklama za to. Ali, ako smo dobro razmjeli, nisu prodali ni jedan jedini. Pa sve ostaje u imovini supruge tužioca. Rezultat toga je hotel sa prostorom većim od hiljadu metara kvadratnih, koji čini devet apartmana”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je tačno prije godinu među osnivačim kompanije, osim Irine Popove, pojavljuje i “misteriozna of-šor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva”.

Sve od 800 eura plate: Denis Popov
Sve od 800 eura plate: Denis Popov(Foto: Navaljni)

“Usuđujemo se da pretpostavimo da je ovo udio samog Denisa Popova”, navodi Navaljni. On kaže da se na lokaciji u Kolašinu gradi više vila na 1.500 metara nadmorske visine i veoma blizu skijaškog centra.

Dodaje da su prvobitno planirali da ovdje izgrade mnogo više od vila - hotel, resoran, spa kompleks...

“Prema zvaničnim finansijskim iskazima, ukupna vrijednost nekretnina crnogorske kompanije je tri miliona eura”, navodi Navaljni, pokazujući izvještaj sa sajta crnogorske Poreske urpave.

Dodaje da ako se pogledaju stare arhivske verzije stranica kompanije Popove, najave o izgradnji i prodaji ovih objekata prvi put su se pojavile 2011. godini. Tada su, kako navodi, supružnici definitivno bili zajedno.

“Drugim riječima, sve ove crnogorske investicije planirala je i napravila tada kompletna porodica sadašnjeg tužioca, funkcionera i službenika za provođenje zakona. Ali nejasno je iz kojih sredstava su finansirane ove investicije”, navodi Navaljni.

On napominje da je ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao Popova za tužioca Moskve ličnim dekretom u septembru ove godine.

Bogatstvo u Crnoj Gori nije prijavljeno: Denis Popov tužilac Moskva
Bogatstvo u Crnoj Gori nije prijavljeno: Denis Popov tužilac Moskva(Foto: Navaljni)

Međutim, kazao je da ne očekuje da ga Putin smijeni zbog neobjašnjivog bogaćenja porodice.

“Putin voli kada su mu podređeni lopovi. Voli još više kad su lopovi raskrinkani. Samo se u takvim slučajevima njihova odanost povećava za 300 odsto”, navodi Navaljni na svom blogu.

U tekstu se dodaje da je nezaposlena supruga Irina 2010. kupila apartman u Marbelji, u Španiji.

U ugovoru koji je dostavio u tekstu, navodi se da je stan od 225 kvadrata kupila Irina Popova za malo više od 645.000 eura.

On takođe dodaje da je sporna imovina i kuća blizu Moskve koja se vodi na njegovu 79-godišnju majku Ljudmilu Mihailovnu Popovu. Dodao je da ona nije mogla kupiti tu nekretninu ili je naslijediti od supruga, jer je takođe imala malu državnu platu.

Opozicionar nije našao Irinin plac u Dobroj Vodi i tri povezane firme

Prema Centralnom registru Poreske uprave, Irina Popova ima još jednu firmu u Crnoj Gori, koju Navaljni ne pominje - to je “Strojprojekt” u kojoj ima udio od 66 odsto. Ova firma ima plac od 1.230 kvadrata u mjestu Petovića Zabio, kod Dobre Vode u Baru. Kapital ove firme iznosi pola miliona eura, ali joj je od aprila ove godine račun blokiran zbog duga od 992 eura.

Firma Irine Popove “Monte biser” iz Herceg novog povezana je sa još dvije firme. Zastupnik Irene Popov u “Monte biseru”, Sergej Bakanin, osnivač je firmi “Aquatrol - Grahovo” i “Monteluks”, obje iz Herceg Novog. Na “Aquatrol - Grahovo” u katastru vodi se deset hiljada kvadrata zemljišta na Grahovu kod Nikšića. Kapital firme procijenjen je na 150 hiljada eura, a u blokadi je zbog duga od 958 eura.

“Monteluks” ima parcelu od 450 kvadrata na Ahmetovom brijegu kod Bara. Vrijednost ove firme knjigovodtsveno je negativna za 16 hiljada eura.

Bakanin je imao još jednu firmu “Monte - energy sun”, ali je ona ugašena 2016. godine.

I Navaljni ranije “imao” firmu u Baru

Navaljnom je Crna Gora i registri njenih firmi dobro poznata, jer su ga iz Putinove partije, kada je bio opozicioni kandidat za gradonačelnika Moskve 2013. godine, optužili da ima firmu u Crnoj Gori koju nije prijavio.

U Centralnom registru Poreske uprave i dalje postoji firma “MRD company” iz Bara u kojoj je jedan od tri osnivača Aleksej Navaljni. Firma je osnovana 2007. godine, nema imovinu niti je ikada predavala finansijske izvještaje.

Iz izbornog štaba Navaljnog tada su saopštili da je razmišljao o kupovini nekretnine u Crnoj Gori, ali da to nije uradio, niti je osnovao tu firmu. Oni su naveli da je sajt Poreske uprave Crne Gore, na kojoj se ta informacija nalazi, hakovan i da su to uradili njegovi politički protivnici.

“Naši divni ‘oponenti’ nisu bili lijeni da iskoriste slabosti sajta crnogorske Poreske uprave i unesu tamo tobožnju firmu koja pripada Navaljnom”, saopštio je tada njegov portparol.

Bonus video: