Ženidba po preporuci: Najpoželjnije djevojke iz Albanije

U Bijelom Polju osnivaju udruženje koje će se baviti preporukom za sklapanje brakova
465 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 20:19h

Bistričanin Ivan Zamahajev ima 32 godine i smatra da je pravo vrijeme za ženidbu, ali isključivo po preporuci. Zabavljao se sa mnogo djevojaka, međutim, nije imao sreće da nađe onu pravu, jer one uglavnom hoće u grad.

“Problem je što ne mogu da nađem normalnu osobu za život i porod. Bjelopoljska, kao i sva sela na sjeveru, sve više puste, naročito posljednje dvije decenije. Djevojke odlaze za boljim i lagodnijim životom, a mladići ostaju na selu sa starim roditeljima ili bez njih“, kazao je Zamahajev.

Njihov problem mogao bi donekle da riješi neobično udruženje koje se ovih dana osniva u Bijelom Polju, a baviće se preporukom za sklapanje brakova sa djevojkama iz Albanije, Ukrajine i drugih zemalja.

Jedan od idejnih tvoraca, profesor istorije i geografije Uglješa Prebiračević iz bjelopoljskog sela Pećarska, kazao je da je već osnovan inicijativni odbor za osnivanje tog udruženja, u kojem je pet članova.

“Uspostavićemo kontakte sa srodnim udruženjima kako bi podijelili njihova iskustva u ovom problemu i pomogli da on počne da se rješava. Jedno slično udruženje već postoji u Srbiji, i za tri godine, koliko funkcioniše, uz njihovu asistenciju je skopljeno više od 500 brakova, što je za nas ohrabrujući podatak”, rekao je Prebiračević.

On je naglasio da su i neženje, ali i udruženje, fokusirani na sjever Albanije, i da su već ostvarili kontatke sa pojedinim tamošnjim društvima.

U skoro svakom selu bistričkog kraja ima od deset do 15 neženja, a u nekom i više. Godinama je najteža situacija u Vraneškoj dolini, gdje ih ima više od 500.

Miljan Knežević (55) iz sela Kneževići kazao je da samo u Gornjoj i Donjoj Orahovici ima oko 50 neženja.

“Našu generaciju djevojaka su odveli Srbijanci. Listom su odvodili i ženili djevojke iz Limske doline. Momci nam više i prestaraše, a ne poženiše se. Gase se ognjišta. Svi bi bili radi da se pokrene takva neka akcija. I deseti dio da uspije bio bi veliki korak za oživljavanje sela i poljoprivrede”, kazao je Knežević.

Već nekoliko puta, međutim, desilo se da su ljudi, zbog lažnog provodadžisanja, gubili hiljade eura.

Godinama je najteža situacija u Vraneškoj dolini, gdje ima više od 500 neženja, Foto: Privatna arhiva

Prebiračević je kazao da udruženje neće tražiti naknade osim sitnih troškova oko sastajanja, a računaju i na donatore.

Vašare zamijenio Fejsbuk

Član inicijativnog odbora Goran Drobnjak kazao je da je pokretanje podredničkog udruženja za sklapanje brakova odlična ideja, jer u bjelopoljskoj opštini ima mnogo neženja.

“Mnoga domaćinstva na selu se gase i to je jedini način da se ta situacija bar malo popravi. Nadam se da će ova ideja pomoći oko sklapanja brakova, da bar djelimično pomogne oživljavanju sela u kojima se sve manje čuje dječiji plač. Nekad su bili veoma popularni i posjećeni sabori i vašari, i većina ljudi ranije se ženila i žene udavale upoznajući se na takvim okupljanjima.

Nažalost, danas je upoznavanje licem u lice zamijenio Fejsbuk, koji nosi sa sobom i određene rizike”, kazao je Goran.

Zamahajev: Da sa njom dijelim i dobro i zlo

Mladi Zamahajev je kazao da je oduševljen idejom i da jedva čeka da ga upoznaju “sa nekom normalnom djevojkom, po mogućnosti Albankom”.

“One su se pokazale kao mnogo bolje žene od naših. Dopada mi se njihova marljivost, vole da rade na selu, odane su, nijesu mnogo pričljive i, što je najvažnije, ne čatuju po vas dugi dan kao ove naše”, uvjeren je on.

Zamahajev je kazao da su njegove djevojke htjele sa njim, ali pod uslovom da idu u grad. A on to neće. Naglasio je da mu uopšte nije važno ni koje je vjere, samo da bude normalna osoba koja će sa njim da dijeli dobro i zlo.

Ivan Zamahajev radi od rane mladosti, a pored više zanata posljednjih godina zarađuje i kao moler- fasader.

Galerija

Bonus video: