Zenka: Manjine u Crnoj Gori nisu u potpunosti zadovoljne svojim položajem

Zenka je, kako je saopšteno, istakao napredak u oblasti zakonodavnog okvira zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, i dodao da se njihov položaj konstantno unapređuje i kroz instituionalni okvir
185 pregleda 9 komentar(a)
Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 15.11.2017. 19:22h

Manjine u Crnoj Gori nisu potpuno zadovoljne svojim položajem, ali su zahvalne na prepoznatim mogućnostima za saradnju i učešće u oblasti odlučivanja, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, razgovarao sa kolegama iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova koji su boravili u posjeti Crnoj Gori o značaju manjina i unapređenju njihovog položaja

Kako se navodi, delegacija Kosova u čijem su sastavu bili Bećir Ismaili i Turkesh Dalifi, u pratnji ministra, savjetnika i zamjenika ambasadora Kosova u Crnoj Gori Envera Bučaja, posjetili su i resor za zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore i razmijenili mišljenja o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori i na Kosovu.

Zenka je, kako je saopšteno, istakao napredak u oblasti zakonodavnog okvira zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, i dodao da se njihov položaj konstantno unapređuje i kroz instituionalni okvir.

“Manjine u Crnoj Gori nisu u potpunosti zadovoljne svojim položajem, ali jesu zahvalne na prepoznatim mogućnostima za saradnju i učešće u oblasti odlučivanja”, kazao je Zenka.

On je istakao da manjinski narodi prate evropski i evroatlantski razvoj proces Crne Gore od početka njenog razvojnog puta.

Prema riječima Zenke, država to prepoznaje, a u prilog tome govori i sastav nove Vlade, koji broji gotovo trećinu članova iz redova manjina.

Tokom sastanka sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni, i da će buduća saradnja biti bogatija i kvalitetnija zahvaljujući intenzivnoj razmjeni iskustava u brojnim oblastima od obostranog interesa.

“Pohvaljena je spremnost obje strane da rade na daljem unaprijeđenju odnosa i razvijanju svojih kapaciteta u smjeru evropskih integracija”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: