Zenka: Novinari mogu da doprinesu stvaranju demokraktskog ambijenta i bolje zaštite manjinskih prava

Zenka je rekao da da je poseban fokus Strategije kroz sve oblasti usmjeren indirektno na smanjivanje etničke distance u crnogorskom društvu
562 pregleda 0 komentar(a)
Sa seminara, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Sa seminara, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Unaprijeđenje ljudskih prava i zaštita manjina u Crnoj Gori je proces koji još traje ali i izazov koji je pred nama u dostizanju evropskih standarda, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na otvaranju seminara "Izvještavanje o manjinama i etnička distanca u Crnoj Gori", koji organizuje Škola političkih studija.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će kroz sprovođenje strategije manjinske politike 2019-2023, dodatno unaprijediti uslove života manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori i omogućiti njihovu veća integracija u crnogorsko društvo, uz očuvanje i promociju njihovog identiteta u svim oblastima", saopštio je Zenka.

On je dodao da je poseban fokus Strategije kroz sve oblasti usmjeren indirektno na smanjivanje etničke distance u crnogorskom društvu.

"Za koju nažalost ne možemo reći da ne postoji. Seminari ovoga tipa predstavljaju dobar primjer za otvaranje dijaloga i vođenje razgovora sa svima, a posebno sa predstavnicima medija koji nam mogu pomoći kako izvještavati o manjinama u cilju afirmacije njihovih prava kroz reprezetativniji pristup u medijima. Siguran sam da novinari mogu da doprinesu stvaranju demokraktskog ambijenta a samim tim i bolje zaštite manjinskih prava u Crnoj Gori", rekao je Zenka.

Seminaru su prisustvovali učesnici ovogodišnje generacije Škole političkih studija koju čine novinari najznačajnijih crnogorskih medija kao i alumnisti, koji će imati prilike da sušaju eminentne predavče iz oblasti ljudskih i manjinskih prava.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić i zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković.

Seminar se održava u Ulcinju i traje do 13. oktobra.

Bonus video: