Zgrada Studentskog kluba u Pljevljima ruina, a uloženo 130.000 eura

Opština je 2009. godine, uz pomoć USAID-a, rekonstruisala zgradu namijenjenu za praktičnu obuku studenata
117 pregleda 0 komentar(a)
studentski klub Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
studentski klub Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.02.2018. 20:44h

Zgrada nekadašnjeg Studentskog kluba propada, iako su USAID i Opština Pljevlja uložile više od 130.000 eura.

Zgrada sa restoranom pri Akademskom centru danas služi za okupljanje mladih, koji tu često bacaju otpad i ispisuju neprimjerene grafite.

Dio nekadašnje kasarne je renoviran i savremeno opremljen novcem američkih građana i Opštine i služila je za smještaj straže i dežurnih oficira. Ni ona, ni zgrada pored u kojoj je smješten Akademski centar, nije vlasništvo Opštine, već države, iako je lokalna vlast dok je na njenom čelu bio Filip Vuković u adaptaciju uložila više od 1,5 miliona eura.

U lokalnoj upravi “Vijesti” nijesu mogle da dobiju odgovor šta preduzimaju da bi sačuvali od propadanja zgradu i vrijednu opremu.

Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović kazao je da zgrada nije u njihovoj nadležnosti.

U adaptaciju zgrade od 280 metara kvadratnih i nabavku potrebne opreme uloženo je 135.000 eura, od čega je USAID obezbijedio oko 75.000 eura.

Opština je 2009. uz pomoć USAID-a obavila rekonstrukciju objekta namijenjenog za praktičnu obuku studenata.

Od USAID-a je Opština tražila pomoć za opremanje kabineta za kuvarstvo i restoraterstvo.

USAID je obezbijedio kuhinjsku opremu i barski inventar u vrijednosti 20.000 eura, a Opština je investirala 30.000 u opremanje tih kabineta.

Hotelsko-edukativni centar iz Miločera je opremio restoranski dio i obezbijedio sistem za ventilaciju u kuhinji.

Memorandum o razumijevanju kojim se definišu obaveze potpisnika u realizaciji projekta otvaranja Studentskog kluba sa restoranom u okviru Akademskog centra potpisali su Filip Vuković i direktorica STARS Programa američkog USAID-a Poli Grant.

Klub je otvorio u novembru 2011. Miloje Pupović, koji je te godine preuzeo upravljanje Opštinom od Vukovića. Tada je rečeno da će osposobljavanjem kadra za obavljanje poslova iz sektora turizma i ugostiteljstva centar značajno doprinijeti poboljšanju zapošljavanja mladih iz Pljevalja, što se nikada nije desilo.

Bonus video: