Žica je za logor, a ne za stadion

Bodljikava žica postavljena je na betonski zid visok oko pet metara osamdesetih godina prošlog vijeka i predstavlja opasnost za ljude
62 pregleda 1 komentar(a)
Stadion Rudara, Foto: Privatna arhiva
Stadion Rudara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.04.2017. 17:23h

Pejsažni arhitekta Vaso Knežević pozvao je odgovorne u Opštini Pljevlja da u susret Međuopštinskim sportskim igrama (MOSI) uklone bodljikavu žicu sa zida oko gradskog stadiona.

Knežević je ocijenio da je besmiseno u 21. vijeku objekte za slobodnu rekreaciju, gradski park i stadion opasivati bodljikavom žicom.

“I sam betonski zid od oko pet metara predstavlja veliku barijeru. Ta žica podsjeća kao da se iza tih bedema krije neki koncentracioni logor, a ne jedna lijepa rekreativna površina, kao što je stadion. Onome kome je cilj da preskoči te bedeme najmanji problem će biti uklanjanje žice. Prostor se planira i uređuje spram normalnih posjetilaca u današnjem vremenu, a ne spram huligana. Za huligane postoje drugi načini, a ostali ne smiju da trpe zbog njih. Možda je 80-ih bilo opravdano postavljanje te žice, ali smatram da danas treba drugačije da rešavamo neke stvari”, kaže on.

Bodljikava žica postavljena je na betonski zid visok oko pet metara osamdesetih godina prošlog vijeka i predstavlja opasnost za ljude.

On kaže da je bodljikava žica u enciklopedijama definisana kao vrsta žice namijenjena za izgradnju prepreka za vojne i druge namjene, naročito ograđivanje stoke, zatvora i koncentracionih logora.

Građevinski inspektor Oliver Mirković lani je naložio rukovodstvu Centra za sport i rekreaciju da ukloni bodljikavu žicu, ali je njegovo rješenje poništio tadašnji glavni administrator Opštine Saša Je čmenica.

U Centru za sport i rekreaciju su kazali da bodljikava žica ima bezbjednosnu funkciju zbog potencijalnih krađa i da je zbog toga i postavljena.

U Centru tvrde da u magacinu na stadionu smještena vrijedna oprema, bez koje Centar za sport ne bi mogao da funkcioniše, kao što su rotacione kosačice, traktor, automatske prskalice, crijeva za navodnjavanje terena.

Bonus video: