Zidine Starog grada u Budvi da ne budu kafana na otvorenom

“Kafanski sadržaji... obesmišljavaju kulturno-istorijske vrijednosti” Starog grada, piše u dopisu mještana
264 pregleda 15 komentar(a)
Budva, Strari grad Budva, Foto: Boris Pejović
Budva, Strari grad Budva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2017. 20:06h

Mještani Starog grada zatražili su od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da riješi nagomilane probleme zbog kojih je, kako tvrde, kulturno-istorijsko dobro pretvoreno u kafanu na otvorenom.

Iz Mjesne zajednice (MZ) su zvaničnim dopisom zatražili da se izradi urbanistički program koji bi riješio probleme. Krapovića pozivaju da ispuni predizborna obećanje opozicionih partija - da se šankovi uklone sa trga, smanje ugostiteljske terase i riješe nagomilani problemi.

"U Starom gradu i kontakt zoni prevladali su kafanski sadržaji, koji izgledom, nefunkcionalnošću, istiskivanjem drugih gradskih sadržaja, istjerivanjem pješaka- šetača, nehigijenom, bukom i agresivnom atmosferom, degradiraju život građana i turista, a posebno obesmišljavaju njegove kulturno-istorijske vrijednosti koje su Budvu stavile na listu zaštićenog kulturnog dobra. Lično ste govorili o ovom problemu u predizbornoj kampanji. Neophodno je reprogramiranje parternog života Starog grada i njegove okoline u skladu sa važećim urbanističkim planom i izvještajem državne komisije za revalorizaciju kulturnih dobara iz 2014“, piše u pismu upućenom Krapoviću koje je potpisao predsjednik Savjeta MZ arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara se lani suprotstavila nacrtu plana privremenih lokacija za Stari grad i kontakt zonu.

Nakon političkih pristisaka, dala je saglasnost na plan koji je važio do 31. decembra.

"Sekretarijat za urbanizam godinama, protivzakonito i protivno struci, planira prizemlja i kontakt zonu Starog grada na neadekvatan način. Očekujemo da će se ponoviti kašnjenje i prošlogodišnji pritisci, pred sam početak turističke sezone, zato podnosimo inicijativu za što hitnije formiranje komisije za izradu urbanističkog programa, kojim bismo Stari grad vratili primjerenoj kulturno-istorijskoj i turističkoj valorizaciji te revitalizaciji urbanih sadržaja, čiji je nestanak doveo grad do ekonomskog propadanja i sopstvene neodrživosti“.

Kao predlog za izradu urbanističkog programa, Mitrović je naveo da se ugostiteljstvo u i oko Starog grada smanji za minimum 50 odsto.

"Apsurdno je da terasu sa 50 stolova snabdijeva kuhinja od 6 do 10 kvadrata bez prostora za pomije, za gajbe od pića, magacina i ostale pomoćne rekvizite - suncobrane, vitrine, stolice... Nijedan lokal nema separator masti, što dovodi do nefunkcionisanja kanalizacije i neprijatnih mirisa u toku sezone. Kojim je to ugostiteljskim standardima zamišljena Stara Budva sa 40 kafana od kojih svaka nudi picu“.

Mještani traže uređenje saobraćaja.

Jedinom toaletu u parku, starom više od pola vijeka, "ne može se prići"

Iz MZ Stari grad upozoravaju da na oko 12.000 kvadrata “ugostiteljskih terasa i lokala ima samo jedan WC u parku sa 4 kabine, star preko 50 godina, kome se ne može prići od zapuštenosti”.

“Neophodno je postupiti po Urbanističkom projektu i realizovati javne WC-e kako je to predviđeno planom još prije 30 godina“.

Traže i da se plivački bazen vrati budvanskoj djeci.

"Od kada je mimo svih planova izgrađen restoran na plivalištu s ispuštanjem kuhinjskog otpada u more i sa plinskom stanicom na tribinama, prestalo je treniranje pionira i kadeta u plivanju i vaterpolu. Treba samo pogledati kako izgleda taj prostor iza nelegalno izgrađenog objekta".

Bonus video: