ZIKS dobija i plastenik

740 pregleda 3 komentar(a)
Devet zatvorenika dobilo sertifikate za poslove stolara i bravara - ZIKS, Foto: Boris Pejović
Devet zatvorenika dobilo sertifikate za poslove stolara i bravara - ZIKS, Foto: Boris Pejović

Zatvorenici spuškog zatvora uskoro će dobiti mogućnost da radnu terapiju prolaze i u plasteniku, gdje će proizvoditi hranu za potrebe zatvorske kuhinje. Obuka zatvorenika za plasteničku proizvodnju jedna je od aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i njemačke organizacije Help, koji je objavljen nakon sjednice Vlade u četvrtak. Iz ZIKS-a su „Vijestima“ kazali da do sada nisu imali plastenike, da je podizanje jednog planirano uskoro, ali ne preciziraju i kada tačno.

„Planirano je za početak da se sa proizvodnjom počne u jednom plasteniku, u kojem bi se realizovala proizvodnja povrća za potrebe zatvorske kuhinje“, kazao je „Vijestima“ samostalni savjetnik iz ZIKS-a, Nebojša Janković.

Memorandum o saradnji sa njemačim Helpom, osim plastenika i obuke za plasteničku proizvodnju, predviđa i obuku za kuvare, te obezbjeđivanje opreme za kuhinju, nabavku opreme za proizvodnju betonskih blokova i nabavku traktora.

Za te aktivnosti predviđen je ukupan iznos od 30.000 eura, od čega će polovinu u toku godine obezbijediti ZIKS, a drugu polovinu sredstava njemački Help.

Mjere predviđene memorandumom su aktivnosti definisane Akcionim planom za sprovođenje Strategije za izvršenje krivičnih sankcija od 2017. do 2021. U dokumentu se navodi da realizacijom tih mjera najveći benefit ostvaruju zatvorenici, koji pored naknade za rad i ZIKS-u, dobijaju i radno-okupacionu terapiju, što doprinosi boljoj rehabilitaciji i reintegraciji u društvo.

Proširenjem proizvodnje i plasiranjem proizvoda, kako se dodaje, obezbijediće se i dodatna sredstva u budžetu.

Iz ZIKS-a, međutim, ne navode o kojem projektovanom iznosu je riječ. Janković je podsjetio i da se radno-okupaciona terapija zatvorenika u spuškom zatvoru sada odvija o radionicama – stolarskoj, bravarskoj, elektro, vodovodnoj i građevinskoj, da je zatvorenicama na raspolaganju krojačka radionica. Zatvorenici su radno angažovani i na farmama koka nosilja, farmi goveda, svinja...

Bonus video: